09:49 / 18.02.2022.

Autor: Vijesti HRT4/T.D.

Oluje na sjeveru Europe, ima poginulih

Nevrijeme u Europi

Nevrijeme u Europi

Foto: Ilsutracija / Shutterstock

Milijuni ljudi u Velikoj Britaniji upozoreni su da ostanu kod kuće jer im prijeti jedna od najvećih oluja posljednjih desetljeća. Velik dio Europe već je poharan. Dvije su osobe poginule, a tri su ozlijeđene u oluji koja je jučer zahvatila dijelove Njemačke.  Olujni vjetar i obilna kiša najteže su pogodili područje oko Hamburga. 

Nevrijeme je zahvatilo i susjednu Poljsku, gdje su poginule tri osobe, a oštećeno je više od 500 kuća. U Poljskoj je vjetar puhao brzinom do 125 kilometara na sat. 

- Bilo je zastrašujuće. Zvučalo je kao da kamenje pada s neba. Vidjela sam vrtloge koje je stvarao vjetar. U samo nekoliko sekundi uništili su sve pred sobom, prokomentirala je jedna od stanovnica Krakowa.

U Velikoj Britaniji izdano je crveno upozorenje za područje jugozapadne Engleske i južnog Walesa zbog oluje "Eunice". Meteorološke službe upozoravaju da bi iznimno jak vjetar mogao dosegnuti brzinu i do 160 kilometara na sat. Stotine škola su zatvorene, vlakovi u Walesu ne voze, a vojska je u stanju pripravnosti. Ovo je druga oluja u tjedan dana koja je zahvatila britanski otok. Oluja "Dudley" pogodila je dijelove Škotske, sjeverne Engleske i Sjeverne Irske, ostavivši tisuće domova bez struje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!