HRT uživo Ukrajine: Lavov i dalje mirna luka, uzbune sve češće

21.03.2022.

09:34

Autor: Zrinka Grancarić/IMS/HRT

Zrinka Grancarić: Lavov je i dalje sigurna luka

Zrinka Grancarić: Lavov je i dalje sigurna luka

Foto: HRT / HRT

U Lavovu, gradu u kojem mnogi Ukrajinci traže utočište od ratne agresije, život još teče prividno normalno. Ipak, zračne uzbune sve su češće, čemu je svjedočila i naša ekipa.

U Lavovu je mirno, kazala je Grancarić, imali su 4 zračne uzbune - oko 1 sat u noći, sljedeća oko 7 sati ujutro i dvije koje su bile prije podne, svaka je trajala oko sat vremena.

- Informacija koja je objavila rusko ministarstvo obrane - da su krstarećim projektilima pogodili vojni centar za obuku u regiji Rivne koja je na oko 200 km od Lavova možda je bila razlog za te 4 uzbune danas - pretpostavila je Grancarić.

Poruka iz Kremlja je, kaže da Ukrajina ne napreduje dovoljno u pregovorima, a Rusija čini sve da bi pregovore ubrzala. U međuvremeno, kaže, dok oni razgovaraju, ljudi stradavaju.

Grancarić je razgovarala s liječnikom koji je kazao da na području Lavova ima dovoljno medicinskih potrepština, djelom zahvaljujući i humanitarne pomoći koja stiže u zaista velikoj količini. No, nije to slučaj na istoku Ukrajine gdje je situacija značajno teža.

- Neke su klinike zatvorene, a za neke se očekuje da budu otvorene. Nastojimo premjestiti pojedine bolesnike u druge zemlje. Iz bolnice u kojoj radi moj brat više od 300 djece poslano je u Poljsku i Francusku, a ima i djece koja su poslana u Kanadu i Sjedinjene Države - izjavio je Jevhen Kuzik, gradski vijećnik i ravnatelj Poliklinike MUP-a u Lavovu.

Lavov je, kaže Grancarić, i dalje sigurna luka za sve ljude koje se nalaze ondje. To nažalost nije situacija u ostalim dijelovima Ukrajine, onima koji su pod teškim napadima, iz dana u dan sve je gora situacija u Mariupolju, Rusija je tražila da se grad preda, Ukrajina je to odbila, postavlja se pitanje što je bilo iza tog ruskog ultimatuma, znači li to da će Rusija još žešćim snagama napasti grad koji je od strateške važnosti i jednima i drugima jer povezuje Donbas i Krim. Tamo je, ističe Grancarić, jedan veliki broj civila koji se nadaju humanitarnim koridorima izaći van iako stradanja civila u Mariupolju su jako velika.

- Zabrinjavaju i daljnja bombardiranja Kijeva i to civilnih dijelova te vijest da je u gradu Sumi došlo do curenja amonijaka iz jednog kemijskog postrojenja. Prema zadnjim informacijama to je curenje zaustavljeno i situacija je pod kontrolom - izjavila je novinarka HRT-a.

Strašne vijesti dolaze iz dana u dan, ističe, očekuju se pregovori, ukrajinski predsjednik Zelenski objavio je da bi mu Izrael bila možda dobra lokacija za održavanje pregovora. Američki predsjednik Joe Biden u srijedu će otići u Poljsku na razgovor s tamošnjim predsjednikom. Diplomatski napori za sada su ono jedino što bi moglo zaustaviti ratne sukobe u Ukrajini.

- Nitko ovdje ne misli da će sukob trajati kratko, polako ova situacija dolazi do mjesec dana trajanja. Koliko još dugo, tko može izdržati, tko ima još naoružanja i snage, pitanja su koja se postavljaju svaki dan. Ukrajina se postavlja dosta snažno, pitanje je može li pregovarati o točkama koji su na dnevnom redu, a to su pitanje Donbasa, Krima, ruskoga jezika u Ukrajini, pitanje naoružanja, sigurnosnih jamstava koje traži... Velike su to i teške teme, ali da bi uopće do tih razgovora došlo, treba zaustaviti borbe - zaključila je Grancarić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!