Može li susret Putina i Zelenskog dovesti do prekida rata?

21.03.2022.

07:35

Autor: U mreži Prvog/Hrvatski radio/I.Z./HRT

Može li susret Putina i Zelenskog dovesti do prekida rata?

Može li susret Putina i Zelenskog dovesti do prekida rata?

Foto: Alexander Vilf/U mreži Prvog / REUTERS/HRT

Postaje li Mariupolj novi simbol stradanja u 21. stoljeću? Može li susret Putina i Zelenskog dovesti do prekida rata te što bi značio neuspjeh tih pregovora? Hoće li Putin stati na Ukrajini? Treba li ruske prijetnje Hrvatskoj, ali i Bosne i Hercegovine shvatiti ozbiljno? Prijeti li svijetu Treći svjetski rat? Vanjsko politički analitičar Denis Avdagić kazao je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" kako je očigledno da će Mariupolj pasti, jer je potpuno okružen sa svih strana. Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba rekao je kad rat stane, da Ukrajinci trebaju podnijeti kaznene prijave i optužiti, ne samo Vladimira Putina, nego i brojne ruske zapovjednike za počinjenje brojnih ratnih zločina. 

"Rusi čine brojne ratne zločine protiv ukrajinskog stanovništva"

Ukrajinci su odbili predati oružje i napustiti Mariupolj. No, Avdagić smatra da se ukrajinskim snagama dobro ne piše ako ih žive uhvati ruska vojska.

- To će biti apsolutna tragedija, poručio je Avdagić.

- Ljudi su svjesni onoga što im slijedi i bore se do kraja, dodao je.

Opsada Mariupolja učinila je da Rusija bude zapamćena u povijesti po odgovornosti za ratne zločine, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba naglasio je kako to nije prvi, a ni zadnji put u povijesti.

- Sve ovo čemu svjedočimo u zadnjih tri i pol tjedna je činjenica da ruske oružane snage čine brojne zločine, ali i ratne zločine protiv ukrajinskog stanovništva. Pogotovo protiv civilnog stanovništva.

Razmjeri granatiranja, uništavanja i ubojstava na svim bojišnicama svode se na to.

- Neselektivno granatiranje svih ciljeva, uništavanje gospodarskih, energetskih, nekritičkih infrastruktura, ali i brojne civilne žrtve na ukrajinskog strani, istaknuo je Akrap. 

"Rusi su imali krive obavještajne procjene"

Rusi su imali krive obavještajne procjene da će Ukrajina vrlo brzo pasti. Vjerovali su i da će i Mariupolj vrlo brzo doći pod njihovu kontrolu, te su računali i na snažnu podršku ruskog i proruskog stanovništva koje živi u tom području.

U Mariupolju se nalazi oko 45 posto Rusa, te većina stanovništva govori ruski, no vidi se da se stanovništvo ipak snažno brani.

- Pitanje je kada će i u kojoj mjeri Mariupolj biti potpuno okupiran, poručio je stručnjak za istraživanje hibridnih sukoba.

No, kad rat stane, Ukrajinci trebaju podnijeti kaznene prijave i optužiti, ne samo Vladimira Putina, nego i brojne ruske zapovjednike za počinjenje brojnih ratnih zločina.

"Ukrajina je u potpunosti uništila ideju velike i moćne Rusije"

Koliko će kada Mariupolj bude potpuno pod ruskom kontrolom pomoći u daljnjem napredovanju Rusije prema istoku Ukrajine? Avdagić je rekao kako će Rusi time obuhvatiti jedan dio obale, ali korak po korak ulaze dalje u teritorij Ukrajine.

Rusi su napravili na vojnom planu velike pomake prema Crnom moru, s druge strane ne ide im dobro ako su mislili da će osvojiti cijelu Ukrajinu. No, to se ne događa.

- Čini mi se dau tom smislu neće ni uspjeti. Otpor koji Ukrajina pruža dosta velik i impozantan. Možemo im reći hvala, jer su oni razrušili i u potpunosti uništili ideju velike Rusije, moćne Rusije, koja će krenuti možda i dalje. Putin sada mora pravdati sebe među svojim građanima, umjesto da je mogao planirati da ide dalje, dodao je Avdagić. 

 "Rusko državno vodstvo mijenja strategije"

Akrap je naglasio kako rusko državno vodstvo radi mnoge greške. Prva strateška greška da su uopće odlučili pokrenuti rat.

- Sve što sada traže, oni bi dobili pregovorima bez početka rat, poručio je.

Druga strategija Putinu je bila da se Ukrajina podijeli na dva dijela duž rijeke Dnjepar.

- No, snažan ukrajinska obrana na sjeveru, ali i na jugu, uspjela je zaustaviti i tu strategiju, dodao je.

Sada dolazi do treće promjene ruske strategije.

- Tako da se pokuša spojiti Krim kopnenim putem s Donjeckom i Luganskom i Rusijom kako bi stvorili snažan koridor da Krim može opstati logistički, organizacijski i financijski, naglasio je Akrap.

- Pitanje je samo je li ovo pozicija koja bi Putina mogla dovesti za pregovarački stol i da kaže - da, to je naš strateški cilj koji smo ispunili i sada možemo pregovarati, dodao je. 

"Tko više vjeruje Putinu?"

Putin je navodno pristao na razgovor sa Zelenskim. Mogu li ti pregovori zaustaviti rat? Vanjsko politički analitičar Denis Avdagić kazao je kako ti pregovori apsolutno mogu zaustaviti rat, no, pitanje je ima li za to volje.

- Bojim se da volje ne postoji. Treba postojati povjeren je, tko sada vjeruje Putinu?, istaknuo je.

- Bojim se da ne možemo vjerovati obećanjima. Nisam optimističan glede pregovora, jedino kada Putin shvati da taj rat mora završiti. Bojim se daje ovo zavjesa za pregrupiranje snaga, poručio je Avdagić.

Akrap je istaknuo kako su ruske oružane snage doživjele veliki neuspjeh, a sada se mora pitati nešto i Ukrajinu. 

 "Ukrajinci ne brane samo Ukrajinu, već i cijelu Europu"

Zelenski je poručio ako se ne postigne dogovor da to znači Treći svjetski rat. Je li to pretjerano dramatiziranje?

Akrap je naglasio kako Zelenski mora dobro pomisliti što govori. Vanjsko politički analitičar Denis Avdagić istaknuo je kao Ukrajinci ne brane samo Ukrajinu, već i cijelu Europu. 

 - Igra se po crvenoj liniji da ovo ne postane Treći svjetski rat. Naši političari moju paziti što rade, poručio je.

Priprema li se atentat za Putina?

Akrap je naglasio kako postoji mogućnost da se nađe zamjena za ruskog predsjednika, a Avdagić je dodao kako se nešto događa u ruskom društvu, ali je još rano špekulirati o imenima njegovog nasljednika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!