Dvjema osobama iz Hong Konga zaraženima omikronom potvrđena velika količina virusa

11:39 / 27.11.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Zaraženima omikronom potvrđena velika količina virusa

Zaraženima omikronom potvrđena velika količina virusa

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Za dvije osobe u Hong Kongu za koje se zna da su zaražene omikronom, novom varijantom covida-19, otkriveno je da nose veliku količinu virusa, što je izazvalo zabrinutost koliko će sadašnja cjepiva biti učinkovita protiv te varijante.

Par je napravio PCR testove koji su pokazali vrijednosti Ct od 18 i 19.


- Virusno opterećenje tih dviju osoba s #B11529 u hotelima u Hong Kongu bilo je VRLO visoko. PCR Ct vrijednosti od 18 i 19!!! To je ludo visoko s obzirom na to da su bili negativni na nedavnim PCR testovima, napisao je epidemiolog Eric Feigl-Ding u tvitu dodavši kako se čini da bi cjepivo stvarno moglo biti nedjelotvorno za tu varijantu.


Vlade diljem svijeta brzo su ograničile putovanja kako bi usporile širenje potencijalno opasnije varijante koronavirusa B.1.1.529.


Varijanta, nazvana omikron, dosad je otkrivena u Južnoj Africi, Bocvani, Hong Kongu, Izraelu i Belgiji.


Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog velikog broja mutacija ove varijante, koje mogu znatno smanjiti učinkovitost cjepiva i povećati rizik od ponovne zaraze.


Vlasti Hong Konga kažu da je tu varijantu donio putnik iz Južne Afrike koji je od dolaska 11. studenoga boravio u karantenskom hotelu.


Međutim, virus je otkriven tek nakon što je muškarac napravio drugi PCR test 13. studenog.


Vlasti vjeruju da je 36-godišnji Južnoafrikanac mogao zaraziti 62-godišnjaka u sobi nasuprot njegove unatoč tome što su obojica bili u strogoj izolaciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!