ECOWAS: Dogovoren Dan-D za moguću intervenciju u Nigeru

18.08.2023.

22:49

Autor: P.F./Hina/HRT

Abdel-Fatau Musah, povjerenik ECOWAS-a, izvješćuje novinare o planovima

Abdel-Fatau Musah, povjerenik ECOWAS-a, izvješćuje novinare o planovima

Foto: Francis Kokoroko / Reuters

Najvažniji blok zemalja Zapadne Afrike, ECOWAS, dogovorilo je "Dan-D" za moguću vojnu intervenciju kojim bi se obnovila demokracija u Nigeru ako propadnu diplomatski pokušaji, rekao je viši dužnosnik, ne otkrivši o kojem se danu točno radi.

Dogovor je postignut na dvodnevnom sastanku vojnih čelnika zapadnoafričkih zemalja u glavnom gradu Gane, Accri, gdje su dogovarali logistiku i strategiju moguće uporaebe sile u Nigeru koja bi ECOWAS-u bila posljednje pribježište.

- Spremni smo ući u trenutku kad dobijemo naredbu, rekao je povjerenik ECOWAS-a za politička pitanja, mir i sigurnost, Abdel-Fatau Musah, tijekom svečanosti zatvorenog tipa.

- Dan-D je također odlučen. Već smo dogovorili i "uštimali" što nam je sve potrebno za intervenciju, rekao je naglasivši da i dalje nastoje mirno pregovarati s huntom.

- Kako govorimo, i dalje pripremamo posredničku misiju u zemlji, tako da ne zatvaramo nijedna vrata, dodao je.

Vojska je svrgnula predsjednika Nigera, Mohameda Bazouma, 26. srpnja te se oglušila opozive Ujedinjenih naroda, ECOWAS-a i drugih da ga vrati na vlast, potaknuvši blok da svoje snage stavi u stanje pripravnosti.

Veći dio od ukupno 15 članica ECOWAS-a spreman je doprinijeti zajedničkoj sili osim onih koje su također pod vojnom vladavinom - Mali, Burkina Faso i Gvineja - i sićušne Zelenoortske Republike, rekao je dužnosnik ECOWAS-a u četvrtak.

Obrambeni dužnosnici odbili su reći koliko bi vojnika bilo raspoređeno ili bilo kakve druge strateške pojedinosti. detalje.

Eskalacija u Nigeru destabilizira Sahel, jednu od najsiromašnijih regija u svijetu, gdje je dugogodišnja islamistička pobuna koja se proširila iz Malija, nagnala milijune ljudi u bijeg u zadnjih deset godina i izazvala glad.

Do državnog udara, Niger je bolje od Malija i Burkine Faso obuzdavao nasilje.

Postao je važan zapadni saveznik u borbi protiv pobunjenika nakon što su vojne hunte preuzele vlast u te dvije zemlje od 2020. do 2022. i prekinule veze s tradicionalnim partnerima.

ECOWAS, Ujedinjeni narodi i zapadne zemlje pritišću huntu da odstupi, a vojne vlade u susjednom Maliju i u Burkini Fasu tvrde da će je braniti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!