Sudanski zaraćeni generali dogovorili 24-satni prekid vatre

18.04.2023.

Zadnja izmjena 10:05

Autor: T.V./HRT/Hina

U borbama u Sudanu dosad je poginulo najmanje 185 ljudi

U borbama u Sudanu dosad je poginulo najmanje 185 ljudi

Foto: Abdullah Abdel Moneim / REUTERS

Sudanski suparnički zapovjednici dogovorili su 24-satno primirje od utorka navečer, priopćila je vojska pošto je američki državni tajnik Antony Blinken nazvao obje strane nakon žestokih borbi u Kartumu u kojima je pucano na američki diplomatski konvoj.

- Primirje će započeti u 18 sati i neće trajati duže od dogovorena 24 sata, rekao je vojni general Šams El Din Kabaši, član sudanskog vladajućeg vojnog vijeća.

Blinken je održao odvojene razgovore sa zapovjednikom vojske i čelnikom paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF), u čijoj je borbi za vlast ubijeno najmanje 185 ljudi diljem zemlje, zbog čega je propao međunarodno podržani plan za prelazak na civilnu vlast nakon desetljeća autokracije i vojne kontrole.

Čelnik RSF-a general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, čije boravište nije objavljeno od početka borbi, rekao je da je RSF odobrio 24-satno primirje kako bi se osigurao siguran prolaz civila i evakuacija ranjenih.

U objavi na Twitteru, Hemedti je rekao da je "razgovarao o hitnim problemima" s Blinkenom, te da su planirani dodatni razgovori. RSF je također izdao priopćenje u kojem kaže da vodi kontinuiranu bitku za vraćanje "prava našeg naroda" u onom što je nazvao novom revolucijom.

Naglašavajući rizik koji dugotrajni sukob predstavlja za regionalnu stabilnost, Kabaši je rekao da dvije susjedne zemlje pokušavaju pružiti pomoć RSF-u. Nije identificirao zemlje.

- Rano u utorak, pucnjava je odjekivala glavnim gradom Sudana popraćena zvukom ratnih zrakoplova i eksplozijama, rekao je Reutersov reporter. Stanovnici obližnjih gradova Omdurmana i Bahrija također su prijavili zračne napade koji su potresali zgrade i protuzračnu vatru.

Borbe od subote bjesne u nekoliko regija u zemlji. Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca rekla je da je gotovo nemoguće pružiti humanitarne usluge u glavnom gradu. Upozoreno je da je zdravstveni sustav zemlje u opasnosti od kolapsa.

Sudan: Napadnuti veleposlanik EU-a i američki diplomatski konvoj 


Šef diplomacije EU-a Josep Borrell rekao je da je veleposlanik napadnut u svojoj rezidenciji, no nije dao više podataka o napadu ili napadačima, piše agencija dpa. Zasad se ne zna ni je li veleposlanik ozlijeđen, iako diplomatski izvori prenose da Irac Aidan OHara, predstavnik EU-a u toj afričkoj državi, nije ozlijeđen.

Sudanske snage za brzu potporu u ponedjeljak su napale američki diplomatski konvoj, objavio je u utorak američki državni tajnik Antony Blinken, opisujući taj incident bezobzirnim i neodgovornim.

Incident je potaknuo Blinkena da izravno nazove čelnika te paravojske, generala Mohameda Hamdana Dagaloa poznatog kao Hemedti, te šefa sudanske vojske generala Abdela Fataha al-Burhana. Poručio im je kako je bilo kakvo ugrožavanje američkih diplomata neprihvatljivo, prenosi Reuters.

- Mogu potvrditi da je jučer pucano na američki diplomatski konvoj, rekao je američki državni tajnik na konferenciji za medije u japanskom resortu Karuizawi gdje je sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova skupine G7. Dao sam do znanja da bilo kakve prijetnje napada i opasnost za naše diplomate nisu prihvatljivi, rekao je Amerikanac, dodavši da su diplomati¸na sigurnom. Duboko smo zabrinuti za ukupno sigurnosno okruženje koje utječe na civile, diplomate kao i na humanitarne radnike, naglasio je.

Blinken je kazao kako je SAD u bliskoj koordinaciji sa zemljama koje imaju utjecaj na Sudan, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Veliku Britaniju, kao i s Afričkom unijom i drugim međunarodnim organizacijama.

U borbama u Sudanu dosad je poginulo najmanje 185 ljudi, a ozlijeđeno je više od 1,8 tisuća s obje strane, u sukobima koji su uključivali i zračne i artiljerijske napade. 

Egipatski predsjednik: Uhvaćeni vojnici nisu u Sudanu radi potpore


Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi rekao je u ponedjeljak da egipatski vojnici uhvaćeni u Sudanu nisu ondje radi potpore bilo kojoj od dviju sukobljenih strana, nego zbog vježbi s pripadnicima sudanske vojske.

Nakon što je u subotu u Sudanu izbio sukob između paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF) i redovne vojske, RSF je objavio snimku za koju tvrde da prikazuje egipatske vojnike koji su im se "predali" u gradu Meroweu na sjeveru zemlje, na pola puta između sudanskoga glavnoga grada Kartuma i granice s Egiptom.

Na snimci se vide vojnici u uniformama kako čuče i razgovaraju s članovima RSF-a na egipatskom arapskom dijalektu.

Egipatski predsjednik Sisi rekao je u govoru koji je državna televizija emitirala nakon njegovoga sastanka s vojnim vrhom, da je u kontaktu s RSF-om kako bi osigurao sigurnost egipatskih vojnika u Sudanu.

- Nadamo se da ćemo što prije vratiti naše vojnike, rekao je Sisi.

Dodao je da je Egipat u redovitom kontaktu sa sudanskom vojskom i s RSF-om kako bi ih "potaknuo na to da prihvate primirje i poštede sudanski narod krvoprolića".

Vođa RSF-a, general Mohamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti, rekao je za televiziju Sky News Arabia da su egipatski vojnici dobro, da im je RSF dao hranu i vodu te da je spreman omogućiti njihov povratak u Egipat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!