07:05 / 28.03.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Na prvi dan Velikog tjedna bombaški napad u Indoneziji

default error photo

Na prvi dan Velikog tjedna samoubilački napad u Indoneziji. Bombaš-samoubojica raznio se ispred katoličke crkve na otoku Sulawesiju, ranivši pritom 14 vjernika. U vrijeme eksplozije upravo je završavala misa na Cvjetnicu. U crkvu su motorom pokušala ući dvojica bombaša, ali su ih zaustavili zaštitari. Jedan od njih uspio je aktivirati eksploziv, a obojica su poginula. Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad.


video thumb

U vrijeme eksplozije, u crkvi na otoku Sulawesi se održavala misa koja je upravo završavala, rekao je za Reuters E. Zulpan, glasnogovornik policije južnog Sulawesija.

Priopćio je da nije jasno pripadaju li pronađeni dijelovi tijela na mjestu događaja samo napadačima.

Svećenik Wilhemus Tulak rekao je indonezijskim medijima da je bombaš u područje crkve pokušao ući motorom, ali ga je zaustavio zaštitar. Neki od stradalih teže su ozlijeđeni, izjavio je.

Na snimkama sigurnosnih kamera vidi se eksplozija praćena plamenom, dimom i krhotinama.

Policija nije objavila tko bi mogao biti odgovoran za napad, no smatra da se radi o činu terorizma za koji nitko još nije preuzeo odgovornost.

Za samoubilačke napade na crkve i policijsku postaju u gradu Surabaya u kojima je 2018. godine ubijeno više od 30 ljudi, policija je okrivila islamističku skupinu Jamaah Ansharut Daulah (JAD).

Makassar, najveći grad Sulawesija, odražava religiju Indonezije, države s najvećom muslimanskom populacijom na svijetu i sa znatnom kršćanskom manjinom te sljedbenicima ostalih religija.

Gomar Gultom, čelnik indonezijskog Crkvenog vijeća, opisao je napad koji se dogodio dok su kršćani slavili Cvjetnicu kao "okrutni incident" i pozvao ljude da ostanu mirni i vjeruju vlastima.

Najsmrtonosniji islamistički napad u Indoneziji dogodio se na turističkoj destinaciji, otoku Bali, 2002. godine. Bombaši su tada ubili 202 osobe, od kojih su većinom bili strani državljani.

U godinama nakon toga, sigurnosne snage u Indoneziji su dosta uspjele suzbiti takve napade, no u novije je vrijeme nasilje militantnih skupina opet poraslo.

Danny Pomanto, gradonačelnik Makassara, rekao je da bi od eksplozije u nedjelju nastradalo mnogo više ljudi da se dogodila na glavnim vratima crkve umjesto na bočnom ulazu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!