18:56 / 01.11.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Ekstremno topljenje leda na Grenlandu prijeti općim potopom

Topljenje leda na Grenlandu

Topljenje leda na Grenlandu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nekih 3,5 bilijuna tona leda otopljenih na Greenlandu u proteklom desetljeću podignulo je razinu mora za jedan centimetar i povećava prijetnju poplavama u svijetu, upozorava novo istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Ledeni pokrov najvećeg otoka na svijetu sadrži dovoljno smrznute vode da podigne razinu oceana za šest metara na planetu i učestalost ekstremnog topljenja na tom području raste u zadnjih 40 godina.

Iako je to jedno od mjesta na svijetu kojim se klimatolozi najviše bave, istraživanje kojega su rezultati objavljeni u ponedjeljak, prvo je koje se koristi podacima satelitskih karata kako bi se otkrilo trošenje grenlandskog ledenog pokrova.

Iako je Grenland jedno od mjesta u svijetu koje klimatolozi najviše proučavaju, istraživanje objavljeno u ponedjeljak prvo je koje se koristi satelitskim podacima kako bi se iskoristila pohabanost ledenog pokrova.

Prema podacima dnevnika Nature Communications,u protekla četiri desettjeća, gubitak vode narastao je za 21 posto u protekla četiri desetljeća.

Prema podacima Europske svemirske agencije, ledeni pokrov izgubio je 3,5 milijardatona ledaod 2011. čime je proizvedeno dovoljno vode da se u svijetu podigne razina ocenatai da zajednice koje žive u samom priobalju budu u visokoj pripravnosti zbog opasnosti od poplava.

Trećina izgubljeog leda u posljednjoj dekadi dogodila se u dva protekla vruća ljeta  u 2012. i u 2019. godini.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!