10:05 / 30.10.2021.

Autor: HRT

Počeo summit G20 u Rimu, glavne teme su klimatske promjene i pandemija

Summit G20 u Rimu

Summit G20 u Rimu

Foto: Remo Casilli / REUTERS

Klimatske promjene i pandemija covida-19 glavne su teme dvodnevnog sastanka čelnika dvadeset najvećih svjetskih ekonomija koji je počeo u subotu u Rimu, a uvodnim govorom otvorio ga je talijanski premijer, javlja BBC

To je prvi put da se čelnici država G20 sastaju uživo otkad se covid-19 proširio svijetom. Kineski vođa Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin sudjelovat će videovezom.

Summit se održava kratko nakon upozorenja stručnjaka da je potrebno hitno djelovanje po pitanju smanjenja štetnih emisija, te dva dana prije no što će se svjetski čelnici susresti u Glasgowu na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih naroda (COP26). Skupina G20, koju čini devetnaest država i Europska unija, odgovorna je za 80 posto svjetskih emisija stakleničkih plinova. Gotovo trećina se odnosi na Kinu.

Govoreći uoči dvodnevnog summita u Rimu, britanski premijer Boris Johnson, domaćin konferencije u Škotskoj, upozorio je da bi neuspjeh u djelovanju doveo do toga da buduće generacije imaju život koji je puno manje ugodan nego naš. Johnson je priznao da ni G20 ni COP26 neće zaustaviti globalno zatopljenje, te da se svijet može nadati samo usporavanju rasta temperature, piše BBC.

Reuters prenosi kako u nacrtu zajedničkog priopćenja G20 stoji obećanje o djelovanju prema ograničenju rasta temperature na 1,5 stupnjeva, no da neće biti obvezujućih mjera.

Članice G20 su i države poput Saudijske Arabije, zemlje s najvećim rezervama nafte na svijetu, te Australije kojoj je ugljen drugi najvažniji izvozni proizvod te i dalje ulaže u taj energent iako stručnjaci pozivaju na njegovo napuštanje, stoga su kritičari i ekološke skupine skeptične oko iskrenosti namjera država u borbi protiv klimatskih promjena.

Nejednakost u cijepljenju

Johnson bi se na summitu trebao dotaknuti i pitanja nejednakosti u svjetskoj raspodjeli cjepiva. 

U svijetu je iskorišteno više od 6 milijardi doza cjepiva protiv covida-19. No 160 bivših čelnika i javnih ličnosti u pismu Mariju Draghiju, premijeru Italije koja predsjeda susretom, upozorili su kako je u siromašnim zemljama cijepljeno samo 2 posto ljudi. 

Od američkog predsjednika Joea Bidena se očekuje da pozove države na bržu proizvodnju energenata koji ove godine bilježe velik rast cijena na svjetskom tržištu, piše BBC.

G20 bi trebao i podržati minimalni porez za korporacije od 15 posto, što podržava 140 država diljem svijeta.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!