Ekvador: Predsjednički kandidati oštro protiv kriminala

14.08.2023.

07:23

Autor: Hina/HRT

Kandidati za predsjednika Ekvadora obećali su biračima podizanje razine sigurnosti

Kandidati za predsjednika Ekvadora obećali su biračima podizanje razine sigurnosti

Foto: Henry Romero / Reuters

Kandidati za predsjednika Ekvadora obećali su biračima tijekom debate u nedjelju podizanje razine sigurnosti, s obzirom da je prije nekoliko dana ubijen kandidat Fernando Villavicencio nakon predizbornog skupa.

Ubojstvo 59-godišnjeg Villavicencia pred kraj predizborne kampanje šokiralo je južnoameričku državu od 18 milijuna ljudi, premda su nasilni obračuni kriminalnih bandi značajno porasli u zadnjih nekoliko godina.


Villavicencio, nekoć odvjetnik i istraživački novinar s iskustvom razotkrivanja korupcije, u više je navrata isticao da se ne boji bandi i njihovih prijetnji koje je dobivao.


Dok je tijekom burne predsjedničke debate na njegovom mjestu stajala prazna stolica, nekoliko preostalih kandidata obećala je da će željeznom šakom udariti na organizirani kriminal.


Luisa Gonzales, vodeća u anketama s 30 posto podrške, najavila je povratak politikama njezinog mentora i bivšeg predsjednika Rafaela Corree, koji je napustio dužnost 2017.godine, a kasnije je osuđen zbog korupcije.


"Vratit ćemo sigurnost na naše ulice, tako da nas nitko neće ubijati, čvrstom rukom protiv kriminala. Vratit ćemo kontrolu nad ovom zemljom", rekla je Gonzales.


Njezin protukandidat, inače hrvatskih korijena, Jan Topic kazao je da će iznos od 1,2 milijardi američkih dolara, koliko se uprihodi samo od policijskih kazni, preusmjeriti u "plan nulte tolerancije" prema kriminalu, radi jačanja sigurnosti građana.


"Vratit ćemo kontrolu nad 36 zatvora u blizini sjeverne i južne granice, kako bi uklonili trgovinu drogom i ilegalnim oružjem s naših ulica. Osim toga, dodatno ćemo opremiti naše snage sigurnosti", rekao je Topić.


Pro-tržišno orijentirani kandidat Otto Sonnenholzner također je najavio da nema popuštanja pred kriminalom.


"Kada kriminalac podigne vatreno oružje na građanina, znat će da će dobiti metak koji zaslužuje", bio je oštar Sonnenholzner.


Prije početka predsjedničke debate, vodstvo stranke "Construye" kojoj je pripadao ubijeni Villavicencio, objavilo je da će predložiti Christiana Zurita kao njegovu zamjenu, što je u suprotnosti s ranijom odlukom da u izbornu utrku gurnu dotadašnjeg kandidata za potpredsjednika zemlje.


Zurita se također bavio novinarstvom te je u prošlosti često surađivao s Villavicenciom.


"Pokušat ćemo oponašati njegove sposobnosti, kao i njegovo ime. Nikakvi pregovori s mafijom ne dolaze u obzir", istaknuo je Zurita na konferenciji za medije na kojoj je nosio pancirku.


Međutim, glasački su listići otiskani prije tragičnog događaja, stoga će na njemu biračima biti ponuđeno ime Fernando Villavicencio, no glasovi će se automatski prebaciti njegovoj zamjeni.


Dok se kampanja približava kraju, ministar unutarnjih poslova Juan Zapata izjavio je novinarima je tim istražitelja iz američkog FBI-ja održao sastanak s čelnicima policije, a u idućih nekoliko sati sastat će s tužiteljima iz ureda glavnog državnog odvjetnika koji rade na slučaju ubojstva predsjedničkog kandidata.


Pomoć od FBI-ja u rješavanju spomenutog ubojstva zatražio je predsjednik države na odlasku Guillermo Lasso. Šest kolumbijskih državljana zadržano je u istražnom zatvoru jer ih se tereti da su ubili Villavicencia, dok je jedan osumnjičenik poginuo u "razmjeni vatre" koja je uslijedila ubrzo nakon ubojstva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!