07:50 / 30.09.2021.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

U krvavovoj zatvorskoj pobuni u Ekvadoru poginulo 116 ljudi

Poginuli u tučnjavi suparničkih bandi

Poginuli u tučnjavi suparničkih bandi

Foto: Vicente Gaibor del Pino / REUTERS

Najmanje 116 osoba poginulo je u pobuni u ekvadorskom zatvoru u sukobu suparničkih bandi, prenosi BBC. Lokalni mediji javljaju da su pobunu organizirali meksički karteli kako bi oslobodili svoje zatočene pripadnike.


Ekvadorski zatvorski sustav pred kolapsom je. Ovo je već treća masovna pobuna ove godine, jednako krvava i tragična. U veljači i srpnju dogodile su se pobune u istom zatvoru, u Litoralu, kaznionici koja se smatra najopasnijim mjestom u Ekvadoru. Prema prvim informacijama, dobro naoružani pripadnici jedne bande krenuli su riješiti se konkurencije u zatvoru.

- Jutros me nazvao brat iz zatvora, plakao je. Rekao je: ”estro, sve će nas pobiti, pozovite policiju, ovdje je pravi rat”. A vi ovdje stojite i čekate da se sukob sam riješi, rekla je sestra zatvorenika.

I doista, policija je brzo stigla pred zloglasnu kaznionicu, formirala jurišne odrede i čekala. Istodobno iz zatvora su se čuli pucnjevi i eksplozije.

- U zatvoru se ubijaju bez kontrole, rođak je javio da se sakrio, sve je ovo predobro organizirano, kaže nećakinja jednog zatvorenika.

I u tom trenutku ulaze policajci, njih 400, naoružani do zuba. Akcija je brza i uspješna. Zatvorenici očito nisu dostojan protivnik uvježbanim specijalcima.

- Tijekom preuzimanja kontrole nad kaznionicom naše su djelatnike napadali sa svih strana koristeći se i vatrenim i hladnim oružjem. Za razliku od njih, mi nismo upotrijebili smrtonosnu silu, nego gumene metke i šok-pištolje, rekao je general Fuesto Buenano, zapovjednik ekvadorske policije.

Pobuna je ugušena, utvrđuje se broj žrtava, kaznionica je teško oštećena. Stižu vijesti o problemima i u drugim zatvorima.

- Zbog mogućih pobuna proglašavam opće stanje uzbune u cijelom ekvadorskom zatvorskom sustavu, rekao je Guillermo Lasso, ekvadorski predsjednik.


To je posljednji u nizu smrtonosnih incidenata u kojima su se članovi suparničkih banda borili za kontrolu zatvora. U veljači je u tučnjavi ubijeno 79 zatvorenika, a u srpnju 22.

Kaznionica Litoral, gdje se dogodila posljednja smrtonosna tučnjava, smatra se jednom od najopasnijih u zemlji.

U srpnju je predsjednik Lasso rekao da je zatvorski sustav Ekvadora za 30 posto veći od kapaciteta. Najavio je planove za ubrzanje procesa oslobađanja zatvorenika koji su odslužili većinu svog vremena ili su počinili manje zločine kako bi se umanjila prenapučenost. U kolovozu je rekao i da će vlada osigurati veća sredstva za izgradnju novih odjela i instaliranje nove opreme radi poboljšanja sigurnosti.

Zatvorski sustav Ekvadora među najlošijima je na svijetu. U njemu je gotovo 40 tisuća zatvorenika i svi odreda povezani su s narkobandama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!