EMA preporuča Merckov lijek protiv covida osobama s rizikom od teškog oblika bolesti

19.11.2021.

18:04

Autor: HRT/Hina/Reuters

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Europski regulator u petak je preporučio da se eksperimentalni lijek tvrtke Merck daje unutar pet dana od pojave prvih simtpoma covida-19 onim odraslima koji ne trebaju kisik, ali su u riziku od razvoja teškog oblika bolesti.

Europska agencija za lijekove (EMA) navodi da bi lijek, koji je Merck razvio s Riddgeback Biotherapeuticsom, trebalo uzimati dva puta dnevno pet dana. Međutim, EMA savjetuje da se njime ne liječe trudnice ili žene koje planiraju trudnoću.

- EMA je izdala preporuku kako bi podržala nacionalna tijela koja bi mogla odlučivati o mogućem ranom korištenju lijeka prije odobrenja za stavljanje u promet, u svijetlu rastućih stopa infekcija i smrti zbog covida-19 širom EU-a, poručuje europski regulator.

EMA je započela recenziju Merckovog lijeka Lagevrio prošloga mjeseca, a u petak je započela pregled dokumentacije o Pfizerovom lijeku, kako bi eventualno dala preporuke za njegovo korištenje prije odobrenja.

Europski regulator također je u petak poručio da se ne smije dojiti za vrijeme liječenja Merckovim lijekom Lagevrio.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!