Engleska i Wales sve manje religiozni

29.11.2022.

22:55

Autor: Mateja Ribičić/Dnevnik 3/IMS/T.D./HRT

Popis stanovništva

Popis stanovništva

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Popis stanovništva koji je proveden prošle godine, a objavljen danas, iznenadio je Britance. Prvi put u povijesti manje od polovine stanovništva Engleske i Walesa izjasnilo se kršćanima. 


Crkva sv. Andrije u mjestu Birchills, u zapadnoj Engleskoj, izgrađena je prije 134 godine. 

- Crkva je izgrađena da može primiti do 700 ljudi, a sada nedjeljom dolazi 20-ak odraslih vjernika i oko petero djece. Kada sam tek došao ovamo u službu, jedan mještanin na ulici mi je rekao: Pokušavate oživiti mrtvog konja. No, imam nadu, vjeru u Boga i s razlogom ovdje služimo, rekao je svećenik Ian Templeton

Čak 22 milijuna Britanaca izjasnilo se da ne pripada nijednoj religiji. 

- U kategoriju nereligiozni pripada širok spektar vjerskih termina i uvjerenja. Neki od njih su ateisti, neki agnostici. Pojedini primjenjuju neku duhovnu praksu, ali ne žele pripadati nijednoj religiji, osobito ne institucionalnoj religiji, rekla je Linda Woodhead, voditeljica katedre za teologiju i religijske studije, King's College London.

Broj ljudi koji slijede islam porastao je za 44 posto.

- Naši roditelji samo su preživljavali i sve prihvaćali tako kako jest. No, mi počinjemo pokazivati da se istodobno može biti i Britanac i musliman. Možete biti sve, istaknula je Yasmin Nessa, suosnivačica Saitley Stallions Women's FC.

Unatoč sve većoj etničkoj i vjerskoj raznolikosti, više od 90 posto stanovništva Engleske i Walesa izjasnilo se kao Britanci. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!