09:14 / 19.07.2020.

Autor: V.K./Hina

Epidemija: Svakoga tjedna u Americi umre 5.000 zaraženih

Foto: REUTERS/Liza Feria

Foto: REUTERS/Liza Feria

Foto: - / REUTERS

Broj umrlih pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom u Sjedinjenim Državama je tijekom protekla dva tjedna nastavio rasti u 43 od 50 saveznih država.
Broj umrlih pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom u Sjedinjenim Državama je tijekom protekla dva tjedna nastavio rasti u 43 od 50 saveznih država i približio se brojci od 140.000 ljudi.

Trump traži da se ne uvodi obveza nošenja maski

Prema podacima koje objavljuje Reuters, SAD je od kraja lipnja bilježio porast novih slučajeva zaraze Covidom 19, a šest tjedana nakon toga pokazalo se da je ponovno počeo rasti i broj umrlih. 

Svakoga tjedna u Americi umre 5.000 ljudi koji su bili zaraženi koronavirusom. U usporedbi s time Americi susjedna Kanada zabilježila je ukupno 8.800 smrti od početka pandemije. 

Samo u jednom tjednu Sjedinjene Države bilježe približan broj umrlih ukupnom broju umrlih u Švedskoj, u kojoj je od početka pandemije umrlo 5.600 ljudi.  

U najjače pogođenim američkim državama dužnosnici muku muče s nedostatkom prostora u kojima bi se pohranila tijela umrlih s obzirom da su mrtvačnice pune.

U okrugu Maricopa u Arizoni, u kojem je i najveći grad u državi Phoenix, dopremljeno je 14 hladnjača kako bi se privremeno mogla pohraniti tijela umrlih, u situaciji kada se očekuje da će se taj broj jako povećati, i više nego dvostruko u odnosu na kapacitete mrtvačnica.

Na sličan način s problemom se nose i u Teksasu, gdje su grad San Antonio i okrug Bexar također nabavili hladnjače kako bi se mogli nositi s porastom broja umrlih.

Ovakve situacije u nekim južnim američkim državama jačaju osjećaj da pandemija izmiče kontroli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!