Erdogan: Mir u Ukrajini ovisi o povratu okupiranih teritorija

20.09.2022.

12:47

Autor: T.D./HRT/Hina

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Foto: Marko Djurica / REUTERS

Rusija treba vratiti teritorij koji je okupirala Ukrajini ako je cilj uspostaviti održivi mir, rekao je kasno u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

- Ako se želi uspostaviti mir u Ukrajini, naravno, povrat zemlje koja je bila napadnuta postat će jako važan. To je ono što se očekuje, rekao je Erdogan u intervjuu američkoj televiziji PBS.

- Okupirana područja bit će vraćena Ukrajini, rekao je Erdogan tijekom intervjua u New Yorku, dodajući da Moskva također treba "vratiti Krim njegovim pravim vlasnicima".

Ankara ne priznaje rusku aneksiju Krima 2014.

Turski predsjednik rekao je također da su Rusija i Ukrajina dogovorile razmjenu 200 zatvorenika.

- Uskoro će biti razmijenjeno 200 zatvorenika na osnovu sporazuma strana, rekao je ocijenivši da se radi o "znatnom" napretku u sukobu.

Erdogan nije iznio druge detalje o sporazumu niti o tome je li riječ o civilima ili vojnicima.

Turski predsjednik sastao se s Vladimirom Putinom prošlog tjedna u Samarkandu u Uzbekistanu, i rekao da ruski predsjednik hoće "što je brže moguće" završiti rat u Ukrajini.

Turska, članica NATO-a, i dalje održava bliske odnose s Moskvom i Kijevom, a nedavno je pomogla u postizanju dogovora za nastavak ukrajinskog izvoza žitarica.

Erdogan je u subotu stigao u New York gdje se tijekom današnjeg dana treba obratiti Općoj skupštini UN-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!