14:49 / 25.02.2022.

Autor: Hina/HRT

Erdogan: NATO bi trebao biti odlučniji u pogledu Ukrajine

Arhivska fotografija: ruski predsjednik Putin u Moskvi s turskim predsjednikom Erdoganom

Arhivska fotografija: ruski predsjednik Putin u Moskvi s turskim predsjednikom Erdoganom

Foto: Pavel Golovkin / Reuters

NATO bi trebao odlučnije djelovati u pogledu ruske invazije na Ukrajinu, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan novinarima u Istanbulu.

Erdogan je slično kritizirao Europsku uniju zbog nedjelovanja i neuspjeha da "pokaže ozbiljan, određen stav".

Zapadne sile "samo daju mnogo savjeta Ukrajini", rekao je Erdogan i dodao da to "ne priliči ni prijateljstvu ni solidarnosti". Erdogan je istaknuo da se "savjetima nikamo ne može stići". "Kad se pogledaju poduzeti koraci, nema poduzetih koraka", rekao je.

Erdogan je također u svojoj reakciji izbjegao korištenje riječi poput "osuditi" ili "invazija" kako bi opisao ono što se događa, a umjesto toga je rekao da je napad Moskve "neprihvatljiv".

Samit čelnika NATO-a u petak "ne bi se trebao pretvoriti u festival osuđivanja". Umjesto toga, Ankara očekuje da vidi koji se koraci mogu poduzeti da se sukob riješi, dodao je Erdogan.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u petak Europu da djeluje brže i snažnije u uvođenju sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, optužujući zapadne saveznike za politikanstvo dok ruske snage napreduju prema Kijevu.

Ukrajina je u četvrtak zatražila od Turske da zatvori tjesnac Bospor i Dardanele, koji povezuju Sredozemno i Crno more, s Rusijom prema sporazumu iz 1936. godine. No, Ankara je u petak rekla da ne može spriječiti ruska plovila da uđu u Crno more jer prema sporazumu imaju pravo vratiti brodove u crnomorske baze.

Članica NATO-a Turska graniči s Ukrajinom i Rusijom na Crnom moru i ima dobre veze s objema. Pozvala je Rusiju da prekine svoj napad i izrazila potporu teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Unatoč valu zapadnih sankcija Rusiji, Turska je rekla da se protivi takvim potezima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!