Erdogan: Turska neće nužno "ispuniti očekivanja" Švedske na samitu NATO-a

14.06.2023.

13:53

Autor: Hina/HRT/A.S.

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Foto: Gints Ivuskans / Shutterstock

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je da Turska neće nužno ispuniti očekivanja Švedske, kandidatkinje za članstvo u NATO-u, na idućem sastanku na vrhu Sjevernoatlantskog saveza u Vilniusu, u Litvi, 11. i 12. srpnja

Potvrdivši da će sudjelovati na samitu Erdogan je rekao da Švedska ima očekivanja, ali to ne znači da ćemo ih ispuniti. Turski predsjednik već 13 mjeseci blokira ulazak Švedske u NATO, zamjerajući joj popustljivost prema kurdskim borcima koji su se sklonili na njezin teritorij.

- Da bismo mogli ispuniti ta očekivanja, prvo Švedska mora ispuniti svoj dio, dodao je turski predsjednik pred novinarima koji su s njim bili u zrakoplovu kojim se vraćao iz posjeta Azerbajdžanu.

Trilateralni sastanak Turske, Švedske i Finske treba se u srijedu održati u Ankari, a na dnevnom redu će biti švedska kandidatura za članstvo u NATO-u.

Početkom lipnja u Istanbulu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Tursku da čim prije donese konačnu odluku o pristupu Švedske Savezu, ocijenivši da je potonja ispunila svoje obveze. 

Skup protiv Erdogana

Istodobno se u Stockholmu održao skup protiv Erdogana i protiv članstva, uz sudjelovanje Odbora za Rojavu, skupine za potporu kurdskim naoružanim grupama u Siriji, neprijateljima Ankare.

- Ne možemo na to gledati s odobravanjem. Što čine (švedske) policijske snage? Njihov je posao da ih zaustave, rekao je Erdogan.

- Ne budete li radili na tome, nećemo moći (reći "da") u Vilniusu, dodao je.

Turska koja je krajem ožujka odobrila ulazak Finske u Savez, jedina od 31 države članice NATO-a, osim Mađarske, nije još ratificirala švedsko članstvo.

Švedska vlada je u ponedjeljak najavila da će Turskoj izručiti člana Radničke stranke Kurdistana (PKK) koji je u Turskoj osuđen za trgovinu drogom, odgovarajući tako na uvjet koji je Ankara postavila za ulazak Švedske u NATO.

No turske vlasti traže još da im se izruče desetci kurdskih boraca koji su se sklonili u Švedsku i koje nazivaju "teroristima", što švedska vlada smatra nemogućom misijom zbog neovisnosti sudstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!