Švedska će izručiti Kurda udovoljavajući uvjetima Turske za NATO

12.06.2023.

17:43

Autor: P.F./Hina/HRT

Turska i Švedska

Turska i Švedska

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Švedska vlada je objavila da će Turskoj izručiti pristašu Radničke stranke Kurdistana (PKK) koji je u matičnoj zemlji osuđen za šverc drogom, udovoljavajući de facto uvjetu kojeg je Ankara postavila za ulazak Švedske u NATO.

Vlada je odlučila odobriti izručenje 35-godišnjeg turskog državljana, priopćio je dužnosnik ministarstva pravosuđa.

Taj 35-godišnjak Kurd je simpatizer PKK-a i Narodne demokratske stranke (HDP), a 2014. je u Turskoj osuđen na četiri i pol godine zatvora nakon što je otkriven s torbom punom marihuane. Nakon što je po vlastitim tvrdnjama 2018. ranije pušten na slobodu zbog dobrog vladanja, otišao je u Švedsku. Tamo je uhićen krajem kolovoza 2022. na zahtjev Ankare koja traži njegovo izručenje kako bi odslužio ostatak kazne.

Švedski vrhovni sud je početkom lipnja presudio da nema nikakvih prepreka za njegovo izručenje i da Švedska ne krši ni švedske zakone niti Europsku povelju o ljudskim pravima.

Kurd tvrdi da ga Ankara progoni samo zbog političkog angažmana, odnosno. promicanja kurdskog pitanja.

Odluka švedskog suda donesena je nakon što je Tayyip Recep Erdogan u svibnju ponovo pobijedio na predsjedničkim izborima.

Turska 13 mjeseci blokira ulazak Švedske u NATO zbog popustljivosti prema kurdskim aktivistima na svome tlu. Ankara traži više desetaka pristaša PKK-a koji žive u Švedskoj i koje smatra "teroristima".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!