Erdogan: Turska od kandidata za NATO traži suradnju u borbi protiv terorizma

21.05.2022.

17:08

Autor: T.V./HRT/Hina

Tayyip Erdogan

Tayyip Erdogan

Foto: Yves Herman / REUTERS

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je šefu NATO-a Jensu Stoltenbergu da Ankara neće pozitivno gledati na članstvo Švedske i Finske u savezu ako te dvije zemlje jasno ne pokažu suradnju u borbi protiv terorizma i u ostalim pitanjima.

No Erdogan je rekao i da podupire politiku otvorenih vrata NATO-a, stoji u priopćenju objavljenom u subotu.

U tvitu koji je slijedio nakon telefonskog razgovora, Stoltenberg je napisao da se u obzir mora uzeti zabrinutost svih saveznika, kada je posrijedi sigurnost te da treba nastaviti s razgovorima da bi se pronašlo rješenje.

Erdogan je ranije u subotu u telefonskim razgovorima i čelnicima Švedske i Finske poručio kako je njegov uvjet za podršku priključivanju NATO-u tihe zemalja da one prestanu pružati utočište osobama povezanim s Kurdistanskom radničkom partijom, koju Turska smatra terorističkom organizacijom, i pristašama Fethullaha Gülena, kojega Turska optužuje za organizaciju pokušaja državnog udara 2016. godine.

Švedskoj je premijerki Magdaleni Andersson u telefonskom razgovoru rekao da Ankara očekuje konkretne korake u borbi protiv terorizma, izvijestila je turska državna novinska agencija Anadolija. Erdogan je rekao i kako smatra da bi embargo na izvoz oružja nametnut Turskoj nakon njezina upada u Siriju 2019. trebao biti ukinut, piše Anadolija.

Andersson je nakon razgovora na Twitteru napisala: "Radujemo se jačanju naših bilateralnih odnosa, uključujući mir, sigurnost i borbu protiv terorizma".

U drugom pozivu, Erdogan je rekao finskom predsjedniku Sauliju Niinistu kako toleriranje terorističkih organizacija koje predstavljaju prijetnju savezniku u NATO-u ne bi odgovaralo duhu savezništva, objavila je Ankara.

Finski predsjednik je objavio da je "otvoreno i izravno" razgovarao s turskim predsjednikom u sklopu rasprave o finskome članstvu u NATO-u.

- Rekao sam da će se Finska i Turska, kao saveznice u NATO-u obvezati na međusobnu sigurnost i da će naš odnos tako postati snažniji, napisao je Niinisto na Twitteru nakon telefonskog razgovora s Erdoganom. Finska osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima. Nastavljamo s dijalogom, tvitao je.

Finska i Švedska službeno su prije tri dana podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, no Turska je prošli tjedan iznenadila saveznike u NATO-u jer se usprotivila članstvu dviju zemalja u Savezu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!