Erdogan uvjeren da će ostati predsjednik

15.05.2023.

19:48

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Erdogan drži izborni govor pred svojim pristašama

Erdogan drži izborni govor pred svojim pristašama

Foto: Umit Bektas / Reuters

Odluka na predsjedničkim izborima u Turskoj bit će donesena u drugom krugu, 28. svibnja. Dugogodišnjem predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu pobjeda u prvom krugu izmaknula je za dlaku. Osvojio je tek malo manje od 50 posto glasova. Njegov glavni izazivač, oporbeni kandidat Kemal Kilicdaroglu u drugi krug ulazi s gotovo 45 posto potpore birača. Oporbenog čelnika u drugom krugu čeka težak zadatak, mora dostići Erdogana, koji je osigurao i većinu u parlamentu.

video thumb

Nakon 20 godina na vlasti, Recep Tayyip Erdogan malo poslije ponoći s balkona sjedišta svoje stranke govori kako je uvjeren da će turski predsjednik biti još pet godina.

- Već imamo 2 milijuna i 600 tisuća glasova više od glavnog protukandidata. Vjerujem da će taj broj s konačnim rezultatima biti mnogo veći. Još ne znamo jesu li predsjednički izbori završeni u prvom krugu. Ako jesu, problema neće biti, rekao je Erdogan.


Svojim pristašama Kemal Kilicdaroglu, kandidat šest oporbenih stranaka, sinoć je obećavao pobjedu, pozivao ih na strpljenje.

- Unatoč svim klevetama i uvredama Erdogan nije dobio rezultat koji je očekivao. Izbori se ne dobivaju na balkonu. Rezultati i dalje stižu. Ako se naš narod odlučio za drugi krug, bit će mi zadovoljstvo, zasigurno ćemo pobijediti, kazao je protukandidat.

U idućih 14 dana i vlast i oporba nastojat će pridobiti potporu radikalnog desničara Sinana Oğana. Zbog tijesnog rezultata njegovih više od pet posto glasova dragocjeno je obojici kandidata.

- Kako bismo dali potporu imamo određene uvjete, a to su borba protiv terorizma, vraćanje izbjeglica... Izbori idu u drugi krug jer oporba ne ulijeva povjerenje da može riješiti probleme Turske, nadovezao se oporbenjak.

Mišljenje stanovnika


Dodatni vjetar u leđa Erdoganu mogla bi biti osvojena većina u parlamentu.

Iako se promjena vlasti činila izglednijom nego ikad prije, oporba zasad nije uspjela iskoristiti nezadovoljstvo Turaka Erdoganovom autokratskom vladavinom, njegovom odgovornošću za lošu gospodarsku situaciju i sporom reakciju nakon potresa u veljači.

- U drugom krugu pobijedit će Tayyip Erdogan, rekao je Saber Seker iz Istanbula.

- Nisam sretna. Brinem se za budućnost Turske, nadovezala se Suzan Devletsah iz Ankare.

- Željeli smo pobjedu oporbenog bloka. Vidjet ćemo što će se dogoditi. Nadam se najboljem, zaključila je Ebru Colak.

Reakcije iz svijeta


O tome tko će voditi Tursku, ovisi hoće li se ta zemlja vratiti sekularnijem, demokratskom putu, kako će se nositi s ozbiljnom krizom troškova života i upravljati ključnim odnosima s Rusijom, Bliskim istokom i Zapadom.

- Turska nam je važan partner. Velik odaziv birača dobra je vijest jer je to jasan znak da je turski narod predan ostvarivanju svojih demokratskih prava i da poštuju demokratske institucije, istaknula je Ursula von Der Leyen.

O turskim izborima govorio je i Joe Biden.

- Nadam da će sve biti dobro, tko god pobijedi, pobijedio je. Trenutačno u tom dijelu svijeta ima dovoljno problema.

Iz Moskve se javio i Dmitrij Peskov.

- Poštujemo i poštovat ćemo izbor turskog naroda. Računamo na nastavak i jačanje suradnje s Turskom bez obzira na to tko pobijedi na predsjedničkim izborima u toj zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!