Erdogan: Zapad nije učinio ništa po pitanju ukrajinske krize

04.02.2022.

13:48

Autor: Hina/HRT

Turski predsjednik Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Tayyip Erdogan

Foto: Valentyn Ogirenko / REUTERS

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da SAD i druge zapadne države nisu učinile ništa da riješe krizu između Rusije i Ukrajine te da su samo smetale. 

Erdogan, koji želi biti posrednik između Moskve i Kijeva, rekao je da nijedan europski čelnik nije sposoban riješiti tu krizu, a da američki predsjednik Joe Biden također dosad tome nije dao doprinos.

Turski predsjednik blizak je i s Ukrajinom i s Rusijom te je kazao kako jako cijeni planirani posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Turskoj.

Erdogan je to rekao nakon susreta s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskijem u četvrtak u Kijevu gdje je ponovio tursku ponudu posredovanja u krizi s Moskvom koju je Ukrajinac pozdravio. Erdogan želi biti i domaćin susreta ukrajinskog i ruskog čelnika.

- Moram ovo reći vrlo jasno: ako pažljivo pratite, Zapad nažalost nije nikako doprinio da se ova situacija riješi. Mogu reći da su doslovno samo smetali. Kad gledamo SAD, Biden zasad nije pokazao pozitivan pristup ovoj temi, rekao je turski predsjednik novinarima na letu nazad za Ankaru.

SAD i europske države zabrinute su oko ruskog grupiranja vojske na ukrajinskim granicama te optužuju Moskvu da planira invaziju na tu zemlju. Rusija to odbacuje te od Zapada traži pravne garancije da se NATO savez neće dalje širiti na istok niti postavljati raketne sustave u blizini njene granice.

Turska na Crnom moru dijeli morsku granicu i s Rusijom i s Ukrajinom, ističe da je vojni sukob neprihvatljiv te upozorava Moskvu da invazija ne bi bila mudar potez.

Erdogan je najavio da će Turska kao članica NATO saveza učiniti što je potrebno u slučaju ruske invazije, no odbija ideju uvođenja sankcija Moskvi.

Iako gradi suradnju na području energetike i obrane s Rusijom, Turska se usprotivila politici Moskve u Siriji i Libiji, kao i ruskoj aneksiji Krima 2014. godine. Turska je Ukrajini prodala sofisticirane vojne dronove.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!