Erdogan zatražio oprost zbog kašnjenja spasilačkih ekipa

27.02.2023.

17:41

Autor: Hina/E.P.C.

Erdogan se ispričao zbog kašnjenja spasilačkih ekipa

Erdogan se ispričao zbog kašnjenja spasilačkih ekipa

Foto: Presidential Press Office / Handout via REUTERS

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je od stanovnika pokrajine Adiyaman oprost zbog kasnog dolaska spasilačkih ekipa u područje na jugoistoku zemlje koje je bilo među najpogođenijima u potresu 6. veljače.


- Zbog razornog učinka dvaju potresa i lošeg vremena nismo u prvim danima katastrofe u Adiyamanu mogli raditi kako smo željeli. Zbog toga molim da mi oprostite, rekao je Recep Tayyip Erdogan tijekom posjeta Adiyamanu.


Šef države stigao je u taj grad tri tjedna nakon potresa koji je u Turskoj i susjednoj Siriji odnio više od 50.000 života. 


Turski predsjednik, na vlasti već 20 godina i s ambicijom da zadrži funkciju nakon izbora 14. svibnja, predmet je oštrih kritika zbog sporosti države u pomoći unesrećenima.


- Toliko puno zgrada i objekata je uništeno da, nažalost, nismo bili onoliko brzi koliko smo se nadali, rekao je Erdogan.


Priznao je propuste u odgovoru na potrese, dodajući kako je nemoguće biti potpuno pripravan na katastrofu takvih razmjera.


U Adyamanu i pokrajini Hatay ljudi su izrazili veliko nezadovoljno odgovorom vlasti na prirodnu katastrofu.


Mehmet Yildirim tvrdi da 34 sata nakon prvog potresa nije vidio ni predstavnika države, ni policiju ili vojsku, već da su bili prepušteni sami sebi.


Erdogan je tijekom posjeta obećao izgradnju oko 50.000 novih stanova u Adiyamanu.


U 11 turskih pokrajina pogođenih razornim potresima potrebno je izgraditi oko 309.000 stambenih jedinica

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!