Novi potres u Turskoj, magnitude 5,2 prema Richteru

25.02.2023.

13:17

Autor: HRT/Hina/DPA

Čišćenje ruševina nakon potresa u Antakyji

Čišćenje ruševina nakon potresa u Antakyji

Foto: Thaier Al-Sudani / REUTERS

Potres magnitude 5,2 pogodio je pokrajinu Nide u središnjoj Anadoliji, priopćio je centar za praćenje potresa Kandilli.

Prije toga od petka navečer u Turskoj je registrirano najmanje sedam potresa magnitude 4 prema Richteru, neki od njih i na već pogođenom jugu zemlje, objavila je turska agencija za katastrofe AFAD.

Gradonačelnik grada Nidea Emrah Ozdemir državnoj televiziji TRT rekao je da još nema izvješća o šteti.

I Sirija je u subotu priopćila da je zabilježila 61 novi potres u posljednja 24 sata. Dva potresa registrirana su i u sjevernom Iraku, javlja iračka državna novinska agencija INA.

Prvi je zabilježen rano u subotu u iračkoj sjevernoj pokrajini Ninivi, a drugi u Erbilu, glavnom gradu autonomne regije iračkog Kurdistana. Nema izvještaja o žrtvama ili šteti.

Nakon velikih potresa koji su pogodili Tursku 6. veljače dogodilo se više od 9600 naknadnih potresa. Orhan Tatar iz AFAD-a rekao je da bi se potresi mogli nastaviti iduće dvije godine.

Agencija je u petak objavila da je u Turskoj poginulo više od 44 200 osoba.

U susjednoj Siriji poginulo je najmanje 5900 ljudi, što znači da je ukupan broj žrtava razornog potresa u dvije zemlje veći od 50 tisuća. Iz pogođenog područja u Turskoj evakuirano je više od pola milijuna ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!