Erumpirao vulkan na karipskom otoku, evakuirane tisuće ljudi

09.04.2021.

17:51

Autor: B.A./Hina/HRT

Vulkan La Soufriere

Vulkan La Soufriere

Foto: UWI SEISMIC RESEARCH CENTRE / REUTERS

Vulkan na karipskom otoku Svetom Vincentu erumpirao je u petak, prvi put u četrdeset godina zbog čega su hitno evakuirane tisuće stanovnika Malih Antila.  

- Znanstvenici opservatorija Belmont su potvrdili eksplozivnu erupciju vulkana Soufriere u 8,40 po lokalnom vremenu (12,40 po srednjoeuropskom). Stupovi dima se uzdižu 8 km u visinu, priopćila je služba za upravljanje hitnim situacijama vlade Svetog Vincenta i Grenadina. 


- Sve osobe u crvenoj zoni vulkanske opasnosti trebaju se hitno evakuirati, navodi se u priopćenju nacionalne službe otoka s više od 100.000 stanovnika. 


- Pepeo pada i na susjedna mjesta Chateaubelair i Petite-Bordel, a pao je i na opservatorij, tvitao je centar za seizmička istraživanja sveučilišta West Indies u Trinidadu i Tobagu, drugom antilsomi arhipelagu.


- Nakon jedne eksplozivne erupcije, očekuju se i naknadne, naveo je šef centra na konferenciji za novinare i upozorio da bi "eksplozivna erupcija mogla potrajati nekoliko dana ili nekoliko tjedana".

Vulkan Soufrire nije erumpirao od 1979. Najveća i najrazornija erupcija je zabilježena 1902. kada je poginulo više od 1000 ljudi.


U četvrtak je evakuirano više tisuća ljudi, a oko 16.000 ih živi u "crvenoj" najizloženijoj zoni. Prebačeni su na kruzere i na sigurnije dijelove otoka. Više od 2300 ljudi se sklonilo u 62 skloništa, dok ih ministarstvo zdravstva ih cijepi protiv covida-19.


Većina Malih Antila dio su dugačkog vulkanskog lanca u istočnom Karipskom moru.


Lokalni mediji prenose da je zabilježena pojačana seizmička aktivnost i vulkana Mount Pelee na otoku Martiniqueu, sjeverno od Sv.Vincenta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!