07:34 / 02.03.2021.

Autor: HRT/Hina

Erumpirala dva velika vulkana u Indoneziji

Planina Sinabung na Sumatri

Planina Sinabung na Sumatri

Foto: Antara Foto/Sastrawan Ginting / Reuters

Dva vulkana na odvojenim otocima u Indoneziji eruptirala su izbacujući pepeo u zrak i piroklastični materijal niz padine.

Planina Sinabung na Sumatri izbacila je u zrak stup pepela visine 5000 metara te niz padine piroklastične tokove, vruću, brzu smjesu plina i rastopljenih stijena, priopćila je geološka agencija te zemlje.

Planina Merapi na Javi također je eruptirala te se vreli piroklastični materijal spustio gotovo dva kilometra niz njenu jugozapadnu padinu, navodi agencija. Nije bilo neposrednih izvješća o žrtvama ni u jednoj od erupcija.

Planina Merapi, koja se uzdiže na visinu od 2.968 metara, eruptirala je nekoliko puta od 2018. godine. Njena posljednja smrtonosna erupcija bila je 2010. godine, kada je umrlo više od 340 ljudi, a 60.000 drugih raseljeno. Najaktivniji je od indonezijskih vulkana.

Indonezija se nalazi na pacifičkom vatrenom prstenu, području poznatom po snažnoj seizmičkoj aktivnosti, i ima oko 128 aktivnih vulkana.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!