19:41 / 18.05.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/Alenka Marina/A.P.C.

Eskalacija izraelsko-palestinskog sukoba

Razaranja u Pojasu Gaze

Razaranja u Pojasu Gaze

Foto: Baz Ratner / REUTERS

Nastavljen je izraelsko-palestinski sukob, iako nešto manjim intenzitetom nego proteklih dana. Do sada je poginulo najmanje 213 Palestinaca, među njima 61 dijete, a s izraelske strane smrtno je stradalo 12 osoba, uključujući dvoje djece.


Stambene zgrade, proizvodne hale, Hamasovi tuneli, ali i jedna navodna podmornica današnje su mete izraelskih napada. Dio Hamasovih raketa uspio je probiti proturaketni štit. Ranjeno je najmanje 14 osoba, dvije su poginule.


- Ono što nam se u Izraelu dogodilo, potpuna je katastrofa. Svi Izraelci i ja molimo se za mir u našoj zemlji, rekla je Maritza Waknine, stanovnica Ramat Ganua. 


Više od 52 tisuće Palestinaca ostalo je bez domova. Privremeni smještaj većina je našla u školama koje su pod zaštitom UN-a. 


- Izraelska vojska nas je telefonski obavijestila da će raketirati našu zgradu i da se trebamo evakuirati. Svi smo izašli, ne znajući što dalje učiniti, kaže stanovnik Khan Younisa.

Uništene su ili teško oštećene na stotine zgrada, 15 bolnica i domova zdravlja, kao i jedini laboratorij za testiranje na koronavirus u pojasu Gaze te ministarstvo zdravstva. 


- Od eskalacije sukoba uništene su 132 zgrade koje se sastoje od 621 stambene i poslovne jedinice. 316 stambenih zgrada teško je oštećeno i u njima se ne može živjeti, izjavio je Jensens Laerke iz UN-ova ureda za koordinaciju humanitarnih poslova.


Izrael je prvi put od početka sukoba nakratko otvorio granični prijelaz za dostavu humanitarne pomoći. A potrebe su goleme.


- U skloništima osiguravamo vodu, higijenske potrepštine i zdravstvenu skrb.  Suočeni smo s financijskom krizom i pozivamo međunarodnu zajednicu da pomogne, rekao je Adnan abu Hasna,  glasnogovornik UNRWA-e.Slanje humanitarne pomoći Gazi jedna je od tema večerašnjih razgovora europskih šefova diplomacije.   


-Unija mora uz političku imati i humanitarnu ulogu. Stoga ću najprije zatražiti bolju humanitarnu opskrbu Gaze. Zatražit ćemo oko 40 milijuna eura za pomoć civilima, najavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas

Palestinci koji žive u Izraelu i na Zapadnoj obali proglasili su opći štrajk prosvjedujući zbog napada na Gazu. U protuizraelskim prosvjedima u Hebronu i Betlehemu više je osoba ranjeno, a jedna je preminula od zadobivenih rana.


Dok odjekuju eksplozije i nema nikakvih nagovještaja da bi sukobi mogli uskoro stati, sve više zemalja poziva obje strane u sukobu na hitan prekid vatre.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!