21:57 / 06.01.2020.

Autor: T.V./HRT

Esper: Američka vojska ne planira se povući iz Iraka

Foto: U.S. Army/Spc. Hubert Delany III/Handout via REUTERS

Foto: U.S. Army/Spc. Hubert Delany III/Handout via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Američki ministar obrane Mark Esper rekao je kako američka vojska ne planira povući se iz Iraka, nakon što je Reuters objavio da je dobio na uvid pismo u kojem su najavili povlačenje.
Američki ministar obrane Mark Esper rekao je novinarima u ponedjeljak kako američka vojska ne planira povući se iz Iraka, nakon što je Reuters objavio da je dobio na uvid pismo američke vojske vlastima u Bagdadu prema kojemu američke snage uskoro  planiraju napustiti zemlju.

- Ne postoji odluka da se napusti Irak, rekao je Esper, dodajući da nisu izrađeni planovi za pripremu napuštanja Iraka.

- Ne znam kakvo je to pismo. Pokušamo saznati od kuda to curi i što je to. Međutim, ne postoji odluka da napustimo Irak. I točka, poručio je Esper novinarima u Pentagonu.

Esper je rekao kako je SAD predan borbi protiv Islamske države u Iraku, zajedno sa saveznicima i partnerima.

Reuters: Američke snage najavile povlačenje iz Iraka

Vojna koalicija protiv Islamske države koju predvode Sjedinjene Države u ponedjeljak je objavila povlačenje iz Iraka i repozicioniranje u nekoliko idućih tjedana, stoji u pismu koje je Reuters imao na uvid.

- U znak poštovanja prema suverenitetu Republike Irak, a na zahtjev iračkog parlamenta i premijera, repozicionirat ćemo svoje snage u nadolazećim danima i tjednima, stoji u pismu koje je potpisao brigadni general William H. Seely III, zapovjednik koalicijskih snaga u Iraku. "Poštujemo vašu suverenu odluku da naredite naš odlazak."

Reuters tvrdi da je autentičnost pisma potvrdio irački vojni izvor.

Irački parlament u nedjelju je izglasao rezoluciju kojom je pozvao na okončanje boravka u Iraku vojnih snaga povezanih s američkom koalicijom koja se bori protiv Islamske države.

U toj zemlji trenutno je razmješteno oko 5000 američkih vojnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!