Estonija i Latvija napustile Inicijativu 16+1

11.08.2022.

22:18

Autor: T.D./HRT/Hina

Estonija i Latvija

Estonija i Latvija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Latvija i Estonija u četvrtak su se povukle iz Inicijative 16+1 kojoj je cilj jačanje suradnje Kine i zemalja srednje i istočne Europe. 

Ova odluka donesena je u vrijeme zapadnih kritika Kini zbog eskalacije vojnog pritiska na Tajvan, demokratsku otočnu državu koju Kina smatra svojim teritorijem, nakon što ju je posjetila čelnica američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi. 

Dosadašnje sudjelovanje u 16+1 formatu nije dovelo do željenih ekonomskih rezultata, reklo je latvijsko ministarstvo vanjskih poslova. 

Litva je tu inicijativu napustila još u svibnju, nakon pogoršanja odnosa s Pekingom zbog omogućavanja otvaranja tajvanskog veleposlanstva na svom teritoriju. 

Latvija je pak objavila da sudjelovanje u inicijativi više nije u skladu sa strateškim ciljevima u trenutnom međunarodnom okruženju. 

Obje države su u četvrtak naglasile da žele nastaviti raditi na konstruktivnim i pragmatičnim odnosima s Kinom, istovremeno poštujući međunarodni ustroj utemeljen na pravilima i ljudskim pravima.

U inicijativi 16+1, koja će zbog odlaska baltičkih država zasigurno promijeniti ime, sudjeluju i Hrvatska, Bugarska, Češka, Grčka, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija. Hrvatska je 2019. bila njen domaćin u Dubrovniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!