Kineska vojska nastavit će sa svakodnevnim patrolama oko Tajvana

10.08.2022.

20:17

Autor: Zdenka Kardum/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Vectorkel / Shutterstock

Kineska vojska završila je vojne zadaće oko Tajvana, ali će nastaviti sa svakodnevnim patrolama i pomno pratiti situaciju u Tajvanskom tjesnacu - objavio je Peking. Bijesna zbog prošlotjednog posjeta predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu, Kina je izvela dosad najveće vojne vježbe oko tog otoka koji smatra svojim teritorijem. 

20 brodova kineske ratne mornarice i 17 zrakoplova održali su i danas združene vojne vježbe na moru i u zraku oko Tajvana. 

- U ovoj smo se operaciji usredotočili na zračnu borbu izvan vidnog dometa kako bismo testirali svoje sposobnosti, taktičko odlučivanje i primjenu borbene tehnike. Sve kako bismo se uvjerili da možemo otkriti, napasti i prvi udariti na neprijatelja, rekao je Shi Jingchang, pilot kineskih zračnih snaga.

Cilj je kineskih vojnih manevara, ističe Peking, bio upozoriti SAD-e da poštuje kineski suverenitet i teritorijalni integritet te održati lekciju tajvanskim separatistima koji traže neovisnost. 

- Svaki put kada američka strana ozbiljnom provokacijom naruši suverenitet Kine i umiješa se u naše unutarnje stvari kineska strana odlučno će uzvratiti. Kina nikada neće dopustiti da se njezin suverenitet i teritorijalni integritet bezobzirno gazi i sabotira, rekao je Weng Wenbin, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Peking smatra Tajvan svojim teritorijem koji će se, tvrdi, kad-tad ujediniti s ostatkom Kine. 

- Načelo politike jedne Kine konsenzus je međunarodne zajednice. Ujedno i politički temelj na kojem Kina razvija odnose s drugim zemljama. To je crvena linija koja se ne smije prijeći, naglasio je Ma Zahoaxu, zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova.

I tajvanska je vojska izvela vojne vježbe protiv kineske invazije. To je odgovor na kineske ratne igre i vojne manevre koji su trajali danima.  

- Kina je iskoristila vježbe kako bi se pripremila za invaziju na Tajvan. Izvodi vojne vježbe velikih razmjera i lansiranja projektila te kibernetičke napade, kampanju dezinformiranja i ekonomsku prisilu, u pokušaju da oslabi javni moral u Tajvanu. Kina je također poduzela određene radnje kako bi prekršila dugogodišnji prešutni sporazum o središnjoj liniji Tajvanskog tjesnaca, rekao je Joseph Wu, tajvanski ministar vanjskih poslova.

Stanovnici Tajvana vrlo su zabrinuti zbog napetosti oko njihova otoka. Obični ljudi s obiju strana Tajvanskog tjesnaca žele mir. Tajvanske vlasti po tko zna koji put ponavljaju; stanovnici na otoku trebaju odlučiti o svojoj budućnosti. Službeni Taipei poručuje; branit ćemo svoju demokraciju i slobodu. 


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!