08:42 / 24.02.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

EU najoštrije osuđuje rusku agresiju i najavljuje nove sankcije

EU osuđuje napad

EU osuđuje napad

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najoštrije su u četvrtak osudili rusku vojnu agresiju na Ukrajinu te najavili nove sankcije protiv Ruske Federacije.


Najoštrije moguće osuđujemo rusku vojnu agresiju bez presedana na Ukrajinu. Neisprovociranim i neopravdanim vojnim akcijama Rusija grubo krši međunarodno pravo i potkopava europsku i globalnu sigurnost i stabilnost, kaže se u zajedničkoj izjavi von der Leyen i Michela.

Ruske snage ispalile su u četvrtak projektile na nekoliko gradova u Ukrajini i iskrcale snage na njezine južne obale, objavili su ukrajinski dužnosnici i mediji, nakon što je predsjednik Vladimir Putin odobrio, kako je nazvao, specijalnu vojnu operaciju na istoku.

Michel i von der Leyen pozivaju Rusiju da odmah obustavi napade, povuče svoje snage iz Ukrajine i u potpunosti poštuje njezin teritorijalni integritet, suverenost i neovisnost.

Michel je za večeras sazvao izvanredni samit čelnika EU-a na kojem će raspravljati o sigurnosnoj krizi i daljnjim sankcijama protiv Rusije, koje će imati velike i teške posljedice po Rusiju zbog njezinih poteza, a koje će uvesti u tijesnoj koordinaciji sa svojim transatlantskim partnerima.

Predsjednica Komisije von der Leyen predstavit će novi paket sankcija koji se dovršava i koji će Vijeće EU-a brzo usvojiti, kaže se u izjavi.

Koordiniramo naš odgovor s našim međunarodnim partnerima, uključujući NATO i G7, čiji će se lideri danas sastati, ističu Michel i von der Leyen.

Čelnici europskih institucija izražavaju čvrstu solidarnost s Ukrajinom i njezinim narodom i ističu da su spremni pružiti daljnju politiku, financijsku i humanitarnu pomoć.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!