Rusija napala Ukrajinu usred sastanka Vijeća sigurnosti UN-a

24.02.2022.

08:33

Autor: V.K./HRT/Hina

UN

UN

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Sjedinjene Države i ostale članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda osudile su odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu na sjednici 15-članog tijela u New Yorku, održanoj u isto vrijeme kad je Putin objavljivao odluku.


- Točno u trenutku kada smo se okupili na sastanku Vijeća sigurnosti pokušavajući pronaći mirno rješenje, Putin je donio odluku o ratu, izražavjući prezir prema Vijeću. Ovo je teška i hitna situacija, rekla je američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield.

U obraćanju na ruskoj državnoj televiziji, emitiranom u isto vrijeme kada je Vijeće sigurnosti UN-a započelo sastanak u New Yorku, Putin je najavio svoju vojnu operaciju u istočnoj Ukrajini. Ruske snage ispalile su projektile na nekoliko ukrajinskih gradova i iskrcale trupe na njezinu južnu obalu.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres novinarima je, nakon sastanka Vijeća kazao da je to bio "najtužniji trenutak" u njegovih više od pet godina na ovoj dužnosti te je apelirao: "Predsjedniče Putine, u ime čovječanstva vratite svoje snage u Rusiju" te dodao: "Ovaj sukob mora odmah prestati."

Ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzija je tijekom sastanka obavijestio Vijeće o potezu Moskve, opravdavajući ga člankom 51. Povelje UN-a, koji pokriva individualnu ili kolektivnu samoobranu država od oružanog napada.

Britanska veleposlanica u UN-u Barbara Woodward potez Rusije prema Ukrajini nazvala je "ničim izazvanim i neopravdanim".

Francuski veleposlanik u UN-u Nicolas de Riviere je komentirao: "Ova odluka - objavljena u trenutku kada se Vijeće sastalo - pokazuje prezir koji Rusija iskazuje prema međunarodnom pravu i Ujedinjenim narodima."

Thomas-Greenfield je rekla da će u četvrtak iznijeti prijedlog Vijeću sigurnosti UN-a, kojim će se, kako je potvrdio Francuz De Riviere, osuditi rat koji vodi Rusija.

Taj je potez osuđen na propast jer Rusija može staviti veto na njega, no Washingtonu i saveznicima pruža priliku da pokušaju izolirati Moskvu zbog njezinih postupaka.

Diplomati su rekli da će Vijeće o tomu vjerojatno glasati prije kraja tjedna.

- Vjerujemo da vrata mirnom rješenju ukrajinskog problema nisu u potpunosti zatvorena, niti bi trebala biti, rekao je pred kolegama u Vijeću sigurnosti kineski veleposlanik u UN-u Zhang Jun, u trenutku dok je nasilje u Ukrajini eskaliralo.

Ukrajinski veleposlanik u UN-u Sergij Kislicja je kazao da je Rusija upravo objavila rat njegovoj zemlji, a Nebenziju je na kraju sastanka Vijeća poručio da "ne postoji čistilište za ratne zločince jer oni idu ravno u pakao."

Nebenzija mu je odgovorio da Rusi nisu napadački raspoloženi kada je posrijedi ukrajinski narod nego su agresivni prema hunti koja je na vlasti u Kijevu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!