EU suspendira sporazum s Rusijom o pojednostavljenom izdavanju viza

01.09.2022.

00:27

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a složili su se u srijedu na neformalnom sastanku u Pragu o suspenziji sporazuma o pojednostavljenju izdavanju viza ruskim građanima, objavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Složili smo se oko potpune suspenzije sporazuma o pojednostavljenju izdavanja viza, rekao je Borrell na konferenciji za novinare nakon završetka dvodnevnog sastanka u Pragu.

Opća zabrana izdavanja viza za ruske građane, koju traži dio država članica, u prvom redu baltičke države, nema potrebnu potporu da bi bila prihvaćena.

Prije početka neformalnog sastanka Njemačka i Francuska pripremile su zajednički dokument u kojem se protive općoj zabrani izdavanja viza ruskim građanima.

Iako razumijemo zabrinutost nekih država članica u ovom kontekstu, ne bismo trebali podcijeniti transformativnu moć iskustva života u demokratskim sustavima iz prve ruke, posebno za buduće generacije, stoji u francusko-njemačkom dokumentu. Naša vizna politika trebala bi odražavati to i nastaviti dopuštati kontakte između ljudi u EU i ruskih državljana koji nisu povezani s ruskom vladom, dodaje se. 

Suspenzija sporazuma o pojednostavljenom izdavanju viza znači da će ruski građani za vize plaćati više, a postupak izdavanja će dulje trajati.

Borrell ističe da će suspenzija tog sporazuma znatno smanjiti broj novih viza ruskim građanima.

Rusi uglavnom ulaze na teritorij EU-a preko kopnenih granica pet susjednih zemalja, budući da su izravni letovi iz Rusije i EU-a suspendirani nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!