Ukrajinski ministar Kuleba poziva EU da zabrani dolazak ruskim turistima

31.08.2022.

08:32

Autor: M.M./Hina/HRT

Ukrajinski ministar Kuleba poziva EU da zabrani dolazak ruskim turistima

Ukrajinski ministar Kuleba poziva EU da zabrani dolazak ruskim turistima

Foto: Ilustracija / Shutterstuck

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je u srijedu Europsku uniju da zabrani dolazak ruskim turistima, opisavši tu mjeru primjerenom budući da većina Rusa podržava "genocidni agresorski rat" vlastite zemlje protiv Kijeva.

- Vrijeme za polovične mjere prošlo je, rekao je Kuleba za Reuters pred drugi dan sastanka ministara vanjskih poslova EU u Pragu u srijedu.

- Samo oštra i dosljedna politika može dati rezultate, dodao je.

Očekuje se da će se ministri dogovoriti o suspenziji sporazuma o viznim olakšicama s Moskvom, što znači da će Rusi morati duže čekati i plaćati više za vize, dok će blok vjerojatno ostati podijeljen oko potpune zabrane putovanja u EU.

- Zabrana izdavanja viza za ruske turiste i neke druge kategorije bila bi primjeren odgovor na genocidni agresorski rat Rusije u srcu Europe koji podržava velika većina ruskih građana, rekao je Kuleba u izjavi poslanoj elektronskom porukom Reutersu.

Također je predložio pokretanje posebnog programa za ruske vojnike koji se više ne žele boriti u Ukrajini.

- (Poruka): spasi se i odlazi. Položi oružje, predaj se ukrajinskim snagama i dobij priliku započeti novi život, rekao je Kuleba.

- Uvjeren sam da je vrijedno dati tu ponudu, jer čak i ako jedan ruski vojnik položi oružje i odluči otići, to znači spašene ukrajinske živote i bliži mir, rekao je Kuleba.

Njemačka i Francuska protive se zabrani izdavanja viza EU za ruske turiste

Europska unija ne smije spriječiti ruske turiste da posjete blok, rekle su Njemačka i Francuska uoči sastanka ministara vanjskih poslova u Pragu na kojem će se raspravljati o zahtjevima baltičkih država i nekih drugih članica za zabranom izdavanja viza Rusima.

- Iako razumijemo zabrinutost nekih država članica u ovom kontekstu, ne bismo trebali podcijeniti transformativnu moć iskustva života u demokratskim sustavima iz prve ruke, posebno za buduće generacije, stoji u francusko-njemačkom dokumentu u koji je Reuters u utorak imao uvid.

- Naša vizna politika trebala bi odražavati to i nastaviti dopuštati kontakte između ljudi u EU i ruskih državljana koji nisu povezani s ruskom vladom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!