15:23 / 14.04.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Europske zemlje upozorile Iran da obogaćivanjem uranija podriva pregovore

Dolazak iranskog veleposlanika Kazema Gharibabadija na sastanak JCPoA

Dolazak iranskog veleposlanika Kazema Gharibabadija na sastanak JCPoA

Foto: Leonhard Foeger / REUTERS

Europske zemlje, potpisnice međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom, upozorile su Teheran da je njegova odluka o obogaćivanju uranija na 60 % čistoće i instaliranju novih 1000 centrifuga u Natanzu protivna naporima za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015.

Pregovori između svjetskih sila i Irana trebali bi se nastaviti u četvrtak u Beču, no u zajedničkom priopćenju su Velika Britanija, Francuska i Njemačka ocijenile da odluka o obogaćivanju nije utemeljena na vjerodostojnim razlozima te da predstavlja značajan korak u proizvodnji nuklearnog oružja.


- Najave Irana su za žaljenje, posebice jer dolaze u trenutku kada su svi sudionici Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana (JCPoA) i SAD započeli stvarne rasprave u cilju pronalaženja brzog diplomatskog rješenja za oživljavanje i obnovu JCPoA, stoji u priopćenju. Najnovije opasne izjave Irana su protivne tim raspravama koje smo vodili u konstruktivnom duhu i dobroj vjeri, dodaje se u priopćenju.


Teheran tvrdi da je odluke donio nakon sabotaže nuklearnog pogona u Natanzu za koju optužuje Izrael.


Europska trojka je, u svijetlu najnovijih događaja, poručila da odbacuje sve mjere, bilo kojeg sudionika, koje vode eskalaciji te da će pozvati Iran da dodatno ne komplicira diplomatski proces.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!