13:06 / 07.11.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Eutanazija postala legalna u Novom Zelandu

Eutanazija postala legalna u Novom Zelandu

Eutanazija postala legalna u Novom Zelandu

Foto: Patrick Thomas / SHUTTERSTOCK

Od nedjelje je na Novom Zelandu eutanazija postala legalna, godinu dana nakon što je 65 % glasača glasalo za zakon koji ozakonjuje potpomognuto umiranje.


U listopadu 2020. dvije trećine građana koji su izašli na referendum glasalo je za zakon koji terminalno bolesnim osobama omogućuje da zatraže potpomognuto umiranje.

Eutanaziju će moći zatražiti svaka terminalno bolesna osoba kojoj je ostalo manje od šest mjeseci života. Liječnici se moraju pobrinuti da je pacijent dobro informiran te da su zadovoljeni svi drugi zakonski kriteriji.

Stranka ACT, koja je podnijela prijedlog zakona parlamentu, priopćila je da zakon omogućuje izbor, kontrolu i milosrđe onima koji pate.

- Od danas imamo humanije i milosrdnije društvo, rekla je zamjenica predsjednika stranke Brooke van Velden.

No, kritičari zakona se pribojavaju da bi se potpomognuto umiranje moglo zlorabiti za smanjivanje troškova zdravstvene skrbi i dodatno pogoršati pitanje diskriminacije Maora i ostalih pacifičkih zajednica.

Ministarstvo zdravstva procjenjuje da bi eutanaziju godišnje moglo zatražiti do 950 ljudi te da bi oko 350 zahtjeva moglo biti odobreno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!