01:33 / 03.01.2022.

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Fauci: Moguće povećanje hospitalizacija zbog širenja zaraze

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Andrew Kelly / REUTERS

Sjedinjene Američke Države u novu godinu ušle su s naletom koronavirusa. U toj se zemlji omikron-varijanta širi neviđenom brzinom. Strahuje se da bi već u siječnju mogao dodatno otežati život mnogim Amerikancima. Glavni američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci upozorio je da još uvijek postoji opasnost od velikog povećanja broja hospitalizacija zbog velikog broja zaraženih koronavirusom iako prvi podaci pokazuju da je omikron varijanta virusa manje opasna.

U Americi se dnevno bilježi više od 350.000 slučajeva novih pozitivnih na koronavirus. Raste i broj hospitaliziranih, ali ne rapidno. Broj preminulih je u padu, kazala je HTV-ova dopisnica iz SAD-a Branka Slavica.

- Nova žarišta su New York, Florida i Washington DC. Nacionalna garda raspoređena je u bolnicama u nekoliko saveznih država kao ispomoć, jer su bolesni i liječnici i medicinsko osoblje. Danas je otkazano više od 2000 domaćih i međunarodnih letova. Najveći problem za SAD trenutačno je nedostatak radne snage. Zbog zaraze gotovo sve industrije ostaju bez radnika, zatvaraju se pogoni, a otkazuju se i brojna kulturna događanja.

U ponedjeljak u SAD-u završavaju blagdani, a učenici i studenti vraćaju se u škole. Mnoga sveučilišta su već odlučila da će se nastava održavati on-line, ali javne osnovne i srednje škole nisu donijele takvu odluku uglavnom zbog negodovanja roditelja.

video thumb

CDC: Omikron odgovoran za 58.6% slučajeva zaraze koronavirusom

- Jedini problem je u tome što ako imate toliko slučajeva zaraze, čak i ako je stopa hospitalizacija niža kod omikrona nego kod delte, još uvijek postoji opasnost da ćete imati veliko povećanje broja hospitalizacija što bi moglo preopteretiti zdravstveni sustav, rekao je Fauci u intervjuu za CNN. 

Procjenjuje se da je omikron-varijanta koronavirusa odgovorna za 58,6% slučajeva zaraze koronavirusom u SAD-u na dan 25. prosinca, po podacima Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

- Sigurno će biti puno više slučajeva zaraze jer je to puno zarazniji virus od delte. No, izgleda zapravo da bi (omikron) mogao biti manje opasan, barem sudeći po podacima koje smo prikupili iz Južne Afrike, iz Ujedinjenog Kraljevstva i čak po nekim preliminarnim podacima ovdje u Sjedinjenim Državama, rekao je.

CDC je smanjio preporučeno razdoblje izolacije za ljude s asimptomatičnim COVID-om s 10 na pet dana, bez obveze testiranja nakon isteka tog roka. 

Američke vlasti potvrdile su u subotu još najmanje 346.869 zaraženih. Umrlo je još najmanje 377 ljudi, ukupno 828.562.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!