Fauci: Neki Amerikanci možda će trebati i dodatnu dozu cjepiva

25.07.2021.

22:28

Autor: V.K./HRT/Hina

Anthony Fauci

Anthony Fauci

Foto: J. Scott Applewhite / Pool via REUTERS

Glavni američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci u nedjelju je rekao da bi Amerikanci koji su imunokompromitirani mogli trebati dodatnu dozu cjepiva protiv covida-19, dok se SAD bori s rastom slučajeva delta varijante koronavirusa.


Fauci je u intervjuu za CNN rekao da se radi o pacijentima koji su imali transplantacije, koji su prošli kemoterapiju zbog karcinoma, koji imaju autoimune bolesti, koji su na imunoterapiji, rekavši da su to prvi kandidati za eventualno treće docjepljivanje, do kojeg će vjerojatno doći.

Dodao je da zdravstveni dužnosnici također razmatraju treba li ipak uvesti upute za nošenje maski i za cijepljene Amerikance, rekavši da se to "aktivno razmatra."

Navodeći studije koje pokazuju da je možda došlo do pada imuniteta cijepljenih osoba, Fauci je rekao da američki zdravstveni dužnosnici pregledavaju podatke kako bi odredili u kojem trenutku će biti potrebno docjepljivanje.

- To je dinamična situacija. Rad koji traje, razvija se kao i u mnogim drugim područjima pandemije, rekao je Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i dodao kako je potrebno pratiti podatke.

Prošli tjedan, izraelsko ministarstvo zdravstva prijavilo je smanjenje učinkovitosti Pfizerova cjepiva u sprječavanju zaraza i simptomatskih bolesti. No dodalo je da je cjepivo protiv koronavirusa u dvije doze koje je razvio Pfizer u suradnji s BioNTechom, i dalje visoko učinkovito u sprječavanju ozbiljnog oboljenja.

Opadanje učinkovitosti podudara se sa širenjem delta varijante, sada dominantnim sojem u Izraelu.

Izrael dijeli treće doze cjepiva osobama kojima je oslabljen imunitet, uključujući i one koji su imali transplantacije srca, pluća, bubrega ili jetre, kao i pacijente oboljele od karcinoma koji primaju kemoterapiju.

Delta varijanta, koja je najprije pronađena u Indiji, potiče rast zaraženih u SAD-u.

Najveći porast novih slučajeva koronavirusa je u mjestima s nižim stopama cijepljenih osoba.

Florida, Teksas i Missouri čine 40 posto svih novih slučajeva u zemlji, dok je jedan od pet novih slučajeva zabilježen na Floridi, rekao je prošli tjedan savjetnik Bijele kuće, Jeffrey Zients.

Pfizer i BioNTech rekli su u petak da je SAD kupio dodatnih 200 milijuna doza njihova cjepiva u svrhu cijepljenja djece, kao i mogućeg dodatnog procjepljivanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!