Filipini uvode strogi 'lockdown' u regiju Manile

08:16 / 30.07.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Cijepljenje u Manili

Cijepljenje u Manili

Foto: Eloisa Lopez / REUTERS

Filipinska vlada odlučila je uvesti strogi 'lockdown' u regiju glavnog grada Manile kako bi spriječila širenje zaraznije delta varijante koronavirusa, objavljeno je u petak. 

Strogo zatvaranje bit će na snazi od 6. do 20. kolovoza, objavio je glasnogovornik Harry Roque.  


Neće biti dopušteno konzumiranje jela u restoranima, a i vjerska okupljanja bit će zabranjena tijekom tog razdoblja. Usluge poput frizerskih salona moći će raditi samo s 30 posto kapaciteta, navodi se u objavi.


Neće raditi ni zatvoreni rekreacijski centri, dok će turističke atrakcije raditi za turiste također samo s 30 posto kapaciteta.


Uvođenje strogog zatvaranja uslijedilo je dva dana nakon što su stručnjaci pozvali na uvođenje dvotjednog zatvaranja kako bi se spriječio "katastrofalan" porast broja slučajeva covida-19 zahvaljujući delta varijanti.


Novi snažan skok broja zaraza počeo se bilježiti u regiji Manile, s najmanje 1.000 slučajeva dnevno, navela je istraživačka skupina OCTA, nezavisni think tank koji izrađuje prognoze širenja covida-19 na Filipinima.


Prema projekcijama ove grupe, u tom bi području do kraja kolovoza dnevni broj zaraza mogao skočiti na 13.000 ako uvedene restrikcije ne budu pojačane i uvedeno strogo zatvaranje.


Ukupan broj slučajeva zaraze covidom-19 na Filipinima je 1,57 milijuna, a ministarstvo zdravlja objavilo je da je u zemlji novih 5.735 slučajeva. Umrlo je 176 ljudi, a ukupan broj umrlih je 27,577.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!