Finski predsjednik: Finska i Švedska idu prema NATO-u ruku pod ruku

22.02.2023.

18:30

Autor: I.B./Hina

NATO

NATO

Foto: Dado Ruvic / Reuters

Finska i Švedska napreduju prema članstvu u NATO-u ruku pod ruku, no odluka o ratifikaciji zahtjeva dviju nordijskih zemalja ovisi o Turskoj, rekao je finski predsjednik Sauli Niinisto.

Švedska i Finska su prošle godine podnijele zajednički zahtjev o pridruženju transatlantskom obrambenom savezu nakon što je Rusija izvršila invaziju Ukrajine, no Švedska se suočila s neočekivanim prigovorima Turske.

Ankara optužuje Švedsku da daje utočište terorističkim grupama te zahtjeva njihovo izručenje kako bi Švedskoj mogla dati zeleno svjetlo za ulazak u NATO.

- Napredujemo ruku pod ruku u onome što je u našim rukama, rekao je Niinisto, i dodao: "Ratifikacija nije u našim rukama."

Niinisto je držao govor na zajedničkoj konferenciji za medije sa švedskim i norveškim premijerima u ljetnom odmaralištu švedske vlade izvan Stockholma.

Finska će nastaviti s pridruženjem savezu jednom kad stigne odobrenje, čak i ako Švedska bude zadržana, rekao je Niinisto.

Finski predsjednik također je rekao da će potpisati prijedlog zakona o zahtjevu za NATO članstvom kad se o njemu dogovore finski zastupnici, dok je glasanje dogovoreno za 28. veljaču.

Jednom kad parlamenti NATO-vih 30 članica ratificiraju zahtjev, Finska će postati članica, čak iako primanje Švedske bude odgođeno.

- Ako Turska i Mađarska ratificiraju Finsku, bit ćemo, kao što smo tražili, članica NATO-a, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!