Stoltenberg očekuje pravovremeno pristupanje Švedske i Finske NATO-u

26.12.2022.

12:39

Autor: V.K./HRT/Hina

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg

Foto: Michele Tantussi / REUTERS

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u intervjuu za dpa u ponedjeljak kako očekuje da će se Švedska i Finska službeno pridružiti NATO-u 2023.

Stoltenberg nije mogao reći kada će se to točno dogoditi. No istaknuo je kako je uvjeren da će proces ratifikacije biti završen na vrijeme.

Stoltenberg je time jasno dao do znanja kako ne očekuje da će Turska još dugo blokirati proces primanja Finske i Švedske u NATO. Najistočnija članica obrambenog saveza još nije ratificirala tzv. pristupne protokole kako bi otvorila put Finskoj i Švedskoj za ulazak u NATO.

Tursko vodstvo svoje stajalište opravdava navodnom potporom dviju država terorističkim organizacijama, misleći pritom na zabranjenu Radničku partiju Kurdistana (PKK).

No prema nekim nagađanjima, ulogu u turskom blokiranju imaju i odluke pojedinih zemalja NATO-a koje su obustavile prodaju oružja Ankari.

Primjerice, Sjedinjene Države isključile su Tursku iz svog programa proizvodnje borbenih zrakoplova F-35 nakon što je vlada u Ankari od Rusije kupila proturaketne sustave S-400, unatoč protivljenju partnera iz NATO-a zbog sigurnosnih razloga.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Do kraja lipnja izgledalo je da je spor o navodnoj podršci Švedske i Finske terorističkim organizacijama riješen.

No Turska sada poručuje da sporazumi sklopljeni u to vrijeme još nisu ispunjeni, a da ih posebno ne provodi Švedska.

Ankara među ostalim traži izručenje navodnih terorista.

Prošloga tjedna turski je ministar vanjskih poslova Mevlüt Cavusoglu rekao na konferenciji za medije sa svojim švedskim kolegom Tobiasom Billströmom da nisu još ni na pola puta u provedbi sporazuma.

Kritizirao je, među ostalim, činjenicu da je švedski Vrhovni sud nedavno zaustavio izručenje novinara Bülenta Kenesa koje je tražila Turska.

Upitan ne bi li bilo bolje imati mogućnost suspenzije glasačkih prava zemljama poput Turske, Stoltenberg je rekao da nema razloga za nagađanja o tome kakav bi bio pristup da se danas pregovara o osnivačkom ugovoru NATO-a.

Napomenuo je da postoje i razlike u mišljenjima među saveznicima o pitanjima poput demokracije i vladavine prava, dodajući da je NATO važan forum za saveznike da izraze svoje zabrinutosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!