23:11 / 30.07.2021.

Autor: HRT/D.M./Hina

Finskom hara najveći šumski požar u zadnjih 50 godina

Veliki požar u Finskoj

Veliki požar u Finskoj

Foto: Roni Lehti / Lehtikuva via Reuters

Šumski požar kakav nije viđen u zadnjih pedeset godina poharao je u pet dana više od tristo hektara u dolini na sjeverozapadu Finske, nakon početka iznimno vrućeg ljeta u toj nordijskoj zemlji.

Požar koji je buknuo u ponedjeljak oko 25 km južno od lučice Kalajoki u Botničkom zaljevu oslabio je u petak nakon kiše koja je pala na tom području, ali još nije u cijelosti pod nadzorom. U gašenju je mobilizirano oko 250 ljudi, među kojima vojnici te četiri helikoptera, ali nije bila potrebna evakuacija na tom slabo naseljenu području, petstotinjak km sjeverno od Helsinkija.

- Još gori, ali vatra se više ne širi izvan ovog sektora površine 300 ha, dužine osam km. Trebat će nam najmanje tjedan, pa i dva do tri tjedna kako bismo ga potpuno ugasili, rekao je za AFP vatrogasni brigadir Jarmo Haapanen.

Premda je manji u odnosu na ljetošnje požare u Sibiru i u Kanadi, ovo je najveći požar u Finskoj od 1971., rekli su stručnjaci. Uzrok požara nije poznat, dodaju. No šume su suhe pošto su lipanj i srpanj bili neuobičajeno topli u Finskoj, gdje je u nekim krajevima temperatura bila viša od 30 Celzijevih stupnjeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!