Florida naredila evakuaciju uoči potencijalno 'ekstremno opasnog' uragana Idalije

29.08.2023.

18:25

Autor: A.V./HRT/Hina

Florida naredila evakuaciju

Florida naredila evakuaciju

Foto: Marco Bello / Reuters

Floridske vlasti naredile su evakuaciju stanovnika zapadne obale uoči dolaska uragana Idalia, koji bi mogao ojačati i postati "iznimno opasan" prije nego što ondje stigne u srijedu.

Ako vam se kaže da se evakuirate "morate to odmah učiniti", izjavio je guverner ove savezne države Ron DeSantis na konferenciji za novinare. "Bit će to velik uragan."

Tropska oluja Idalia preko noći se pretvorila u uragan, objavio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC), dodajući kako se očekuje da će oluja "brzo ojačati i postati iznimno opasan i velik uragan prije nego što stigne u srijedu".

"Veliki uragan" je klasifikacija koja se odnosi na one uragane koji prelaze kategoriju 3 na Saffir-Simpsonovoj ljestvici od njih ukupno 5.

Takvi uragane najčešće uzrokuju "katastrofalna razaranja", upozorio je NHC.

U vrijeme objavljivanja posljednjeg biltena NHC-a tropska oluja Idalia nalazila se oko 440 kilometara jugozapadno od floridske luke Tampe s vjetrom koji je na udare puhao brzinom i do 140 km/h.

Snažan vjetar koji prati Idaliju u utorak je zahvatio Kubu. Oluja je sa sobom donijela obilne kiše koje su rezultirale poplavama, osobito u Havani.

Prognostičari predviđaju da će Idalia potom proći kroz Meksički zaljev, gdje se trenutačno stvorio "morski toplinski val", a to je čimbenik koji pojačava snagu uragana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!