Nevrijeme pogodilo Sloveniju, Austriju i sjever Italije, tropska oluja Kubu

29.08.2023.

12:22

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/HRT/IMS/R.S.

Nakon toplinskog vala, nevrijeme praćeno obilnim kišama i snažnim vjetrovima pogodilo je Sloveniju, Austriju i sjever Italije. U Sloveniji se noćas olujni pojas proširio prema istoku, a obilna kiša oštetila je infrastrukturu u većem dijelu zemlje. S nevremenom se suočavaju i stanovnici Kube. Tropska oluja Idalia pogodila je taj karipski otok prije nego što će na putu prema Floridi prerasti u snažan uragan. 

U Sloveniji je novo nevrijeme izazvalo mnogo problema. Poplavljene su neke kuće, a pojedini vozači ostali su blokirani zbog velike količine vode na cesti. Ponegdje je padala tuča veličine jajeta. U središtu stare Izole poplavljene su ulice i trgovi, u Kopru Prešernov trg. Službe upozoravaju na moguću aktivaciju klizišta u općini Medvode, a očekuje se da će nevrijeme zahvatiti područje između Snežnika i Kamniško-Savinjskih Alpa.

- Da, malo se bojimo, teren je mokar, sada još jedna kiša pada na već natopljen teren, to bi mogao biti problem, opisao je Abaz Kaltak, stanovnik Medvoda. 

- Ovdje smo uredili ogradu te postavili vreće s pijeskom i pjenu na vrata, učinili smo sve što nam je rečeno. Sve je sređeno, pomaknuli smo namještaj. Vidjet ćemo što će biti, rekla je Sara Žegar, stanovnica Medvoda. 

S nevremenom i obilnim kišama suočava se i Austrija. Najteže je u Tirolu gdje su blokirane pojedine prometnice, a željezničke veze u prekidu. Za Innsbruck je izdano posebno upozorenje zbog visokog vodostaja rijeke Inn. Očekuje se da će kiša prestati u poslijepodnevnim satima. Posebno su impresivni prizori na svjetski poznatom vodopadu Gaštajner u pokrajini Salzburg. 

I na sjeveru Italije mnoge regije pogođene su olujnim kišama, grmljavinskim olujama i jakim vjetrovima. Središte Trsta poplavljeno je nakon što je snažan olujni pljusak pogodio taj lučki grad. 

- Lokalno očekujemo više od sto milimetara kiše. Sljedećih nekoliko dana vrijeme će se znatno popraviti. Sutra daljnji pljuskovi, lokalni i slabog intenziteta, objasnio je Dieter Peterlin, meteorolog. 

Poplave, oluje i uragani 


Tropska oluja Idalia pogodila je zapadni dio Kube prije nego što je krenula prema Floridi. U obalnim pokrajinama jaka kiša i visoko more poplavili su neke ulice, a tisuće ljudi evakuirane su iz najugroženijih gradova.  

- Poplavljeni smo dva dana, mnogo je vode jer je palo dosta kiše, istkanula je Yadira Alvarez, stanovnica Kube. 

Očekuje se da će oluja prerasti u uragan treće kategorije i sutra stići do Floride, gdje su vlasti naložile milijunima stanovnika da se pripreme za evakuaciju. 

- Idalia je trenutačno oko 35 milja južno od Kube s vjetrovima od 112 kilometara na sat. Vrlo brzo postat će uragan. Predviđa se da će u srijedu ujutro stići do Floride kao veliki uragan, rekao je Ron Desantis, guverner Floride. 

U očekivanju uragana, građani se opskrbljuju gorivom, prazne police trgovina i pune vreće s pijeskom jer bi uz jaku kišu, vjetrovi jači od 170 kilometara na sat mogli uzrokovati za život opasne oluje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!