Opkoljeni Mariupolj traži pomoć - nema vode, struje, a ponestaje i hrane

04.03.2022.

22:43

Autor: V.G./Hina/HRT

Invazija na Ukrajinu

Invazija na Ukrajinu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U ukrajinskom gradu Mariupolju nema vode, struje i grijanja, a ponestaje im i hrane, kazao je gradonačelnik u petak, a snage koje se bore protiv Rusa kažu da im trebaju pojačanja kako ne bi izgubili ovaj strateški važan lučki grad.

Gradonačelnik Vadim Bojčenko zatražio je vojnu pomoć i stvaranje humanitarnog koridora kako bi se evakuiralo 400.000 stanovnika koje već pet dana bombardiraju ruske snage.

Jednostavno rečeno, uništavaju nas, izjavio je u televizijskom apelu i opisao bombardiranje stambenih područja i bolnica.

Žele izbrisati Mariupolj i njegovo stanovništvo s lica zemlje, rekao je u video vezom punom smetnji.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva specijalnom operacijom kojoj nije svrha zauzeti teritorij, već uništiti vojne kapacitete i uhvatiti one koje smatra opasnim nacionalistima.

Ukrajinske snage za sada uspijevaju obraniti Mariupolj od ruskih napada, ali potrebna im je značajna pomoć, rekao je zamjenik zapovjednika vojne jedinice Azov koja je dio ukrajinske Nacionalne garde.

Ovo grad je zadnja prepreka stvaranju kopnenog koridora od Rusije do Krima, napisao je u objavi na službenoj Telegram stranici Azova pod svojim pseudonimom Kalyna. Mariupolj ne možemo izgubiti.

Rusija i Ukrajina složile su se u četvrtak kako je potrebno stvoriti humanitarne koridore kako bi se civilima pomoglo da izbjegnu napade, što je bio značajan napredak za pregovore. Ipak, do danas se malo napravilo kako bi se dogovori ostvarili.

Neki stanovnici Mariupolja pobjegli su u centar grada kako bi izbjegli najjače granatiranje u periferiji, rekao je 30-godišnji poduzetnik Ivan Jermolajev koji se skriva u malom podrumu svoje kuće dok je pored lokalnog bunara čekao u redu za vodu.

Građani se s djecom skrivaju u centru grada i slušaju kako se rat približava, rekao je Reutersu u online poruci. Svi smo nesigurni, u strahu, plačemo i paničarimo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!