Ghislaine Maxwell osuđena na 20 godina zatvora

29.06.2022.

00:54

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT/Hina

Ghislaine Maxwell osuđena je na 20 godina zatvora

Ghislaine Maxwell osuđena je na 20 godina zatvora

Foto: - / Shutterstock

Ghislaine Maxwell (60) osuđena je u New Yorku na 20 godina zatvora zbog pomaganja pokojnom osramoćenom financijašu Jeffreyu Epsteinu da seksualno zlostavlja djevojke. Kći pokojnog britanskog medijskog mogula Roberta Maxwella osuđena je krajem prošle godine po pet od šest točaka optužnice, od kojih je najteža ona za seksualnu trgovinu maloljetnicama.

Odvjetnici Ghislaine Maxwell tražili su od suda da bude blag, navodeći traumatično djetinjstvo i tvrdeći da je Maxwell nepravedno kažnjena jer je Epstein izbjegao suđenje. Zalagali su se za najviše pet godina, dok su tužitelji tražili između 30 i 55 godina zatvora.

Tijekom suđenja krajem 2021. godine tužitelji su dokazali da je ona bila "ključ" za Epsteinov plan namamljivanja mladih djevojaka koje bi on potom seksualno zlostavljao. Odvjetnici su tvrdili da je njihova klijentica imala teško, traumatično djetinjstvo s nadmoćnim, narcisoidnim i zahtjevnim ocem. To ju je učinilo podložnom Epsteinu, kojeg je upoznala odmah nakon očeve smrti, napisali su u podnescima ranije ovog mjeseca.

Epstein se ubio u zatvoru 2019. u dobi od 66 godina dok je čekao suđenje u New Yorku.

Gospođa Maxwell ne može i ne bi smjela snositi svu kaznu za koju je Epstein trebao biti odgovoran, izjasnili su se njezini odvjetnici. No tužiteljstvo je u vlastitom sudskom podnesku prošlog tjedna navelo da je Maxwell bila odrasla osoba koja je sama odlučivala. Tvrdili su da je pokazala potpuni nedostatak kajanja za svoje zločine, počinjene između 1994. i 2004. godine.

- Današnjom presudom Ghislaine Maxwell smatra se odgovornom za počinjenje gnusnih zločina nad djecom, rekao je tužitelj Damian Williams.

- Neka ova kazna pokaže kako nikad nije prekasno da istina izađe na vidjelo i da nikad nije kasno za pravdu. Ovo je za sve one koji su doživjeli seksualno zlostavljanje, a nisu se osjećali sigurnima prijaviti taj zločin, ili im nitko nije vjerovao što su proživjeli, ili im je rečeno da počinitelji neće biti kažnjeni. To je za vas, poručila je žrtva Annie Farmer.

Maxwell se ispričala žrtvama, poručila je da suosjeća s njima te rekla da joj je susret s Epsteinom bio najveća pogreška u životu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!