Glavni grad Salvadora u kritičnoj fazi zbog koronavirusa - MSF

10.07.2020.

07:02

Autor: I.Z./Hina

default error photo
Salvador, površine 20.742 četvorna kilometra, sa 6,6 milijuna stanovnika, zabilježio je 8.844 zaražena kornavirusom i 243 umrla.
San Salvador, glavni grad Salvadora, u kritičnoj je fazi nakon porasta broja umrlih u epidemiji koronavirusa i zbog opterećenja zdravstvenog sustava, upozorila je nevladina organizacija Liječnici bez granica (MSF).

-
Već smo u kritičnoj fazi. MSF bilježi porast broja umrlih kod kuće prije dolaska naše hitne službe, rekao je koordinator za Salvador Luis Romero.

- Koordinacija za prijam pacijenata u bolnicu sve je teža, dodao je.

Salvador, površine 20.742 četvorna kilometra, sa 6,6 milijuna stanovnika, zabilježio je 8.844 zaražena i 243 umrla.

Žarišta epidemije u zemlji jesu San Salvador i Soyapango, koji graniči s prijestolnicom.

- Primjećujemo naglo pogoršanje posljedica pandemije na stanovništvo i na zdravstveni sustav, ističe MSF u priopćenju.

MSF ocjenjuje da je porast broja umrlih zadnjih mjeseci izravno povezan sa slabim pristupom osnovnoj medicinskoj skrbi, što pridonosi pogoršanju zdravlja pacijenata koji boluju od kroničnih bolesti.

Osim toga, hitna medicinska služba i bolnice rade na granici svojih mogućnosti.

- Bitno je poboljšati koordinaciju, povećati broj raspoloživih kreveta i osigurati zaštitne mjere u bolnicama kako bi se zajamčila sigurnost osoblja i pacijenata, dodaje koordinator MSF-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!