Glavni tajnik NATO-a Stoltenberg imenovan guvernerom norveške središnje banke

04.02.2022.

13:14

Autor: V.K./HRT/Hina

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a

Foto: Hannibal Hanschke / REUTERS

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg postat će novi guverner norveške središnje banke, objavila je norveška vlada u petak, usprkos prigovorima opozicije da bi imenovanje bivšeg premijera moglo umanjiti neovisnost Norges Banke.

Iako je mjesto guvernera središnje banke otvoreno od 1. ožujka, Stoltenberg je kazao da će prvo odraditi mandat u NATO-u koji završava krajem rujna 2022.

Stoltenberg će biti zadužen za određivanje kamatnih stopa i upravljanje financijskom stabilnošću, kao i za nadzor nad norveškim državnim fondom, najvećim na svijetu s imovinom od 1,4 bilijuna dolara.

- Bio sam zabrinut oko pronalaska najboljeg guvernera središnje banke za Norvešku. Uvjeren sam da je to Jens Stoltenberg, poručio je priopćenjem ministar financija Trygve Slagsvold Vedum.

Stoltenberg je po zanimanju ekonomist, a prethodno je kao čelnik Laburističke stranke bio norveški premijer od 2000. do 2001. te od 2005. do 2013.

Godinu dana kasnije postao je glavni tajnik NATO-a.

Također je obnašao dužnosti ministra financija i ministra energetike.

Ida Wolden Bache, zamjenica guvernera središnje banke i glavna Stoltenbergova suparnica za preuzimanje čelnog mjesta, bit će privremena guvernerka do kraja rujna, objavila je vlada.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!