Godišnjica masakra Armije BiH nad 41 Hrvatom u hercegovačkom selu Uzdolu

14.09.2022.

17:31

Autor: V.K./HRT/Hina

14. rujna 1993. - Masakr u Uzdolu

14. rujna 1993. - Masakr u Uzdolu

Foto: - / -

Okupljeni na obilježavanju 29. godišnjice masakra nad 41 Hrvatom u selu Uzdol u sjevernom dijelu Hercegovine u srijedu su zatražili potpuno rasvjetljivanje istine i kažnjavanje odgovornih za jedan od najtežih ratnih zločina počinjenih u hrvatsko-bošnjačkom ratu. 

Molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća u Memorijalnome centru u Uzdolu, u općini Prozor - Rama, obitelji žrtava i brojna izaslanstva odala su počast stradalima, koje su na današnji dan 1993. u njihovim domovima ubili pripadnici bošnjačke Armije BiH.

Nekadašnji župnik u tome mjestu don Miljenko Džalto rekao je da pred Haškim sudom ni pred domaćim sudovima nije ispunjena pravda prema nevinim žrtvama Uzdola.

- Ljudi su odavde odlazili u Haag svjedočiti puno puta, mnogi su dolazili ovamo, tražili, istraživali što se dogodilo. Ubiti dijete na spavanju, majku, oca, staricu na postelji - to je zločin, rekao je.

- Tužno je da se čak 30 godina čeka na rasvjetljivanje istine, poručio je.

Predstavnici obitelji žrtava upozorili su da je za ovaj zločin izrečena kazna zapovjedniku jedne od bošnjačkih postrojba Enveru Buzi, koji je osuđen na osam godina zatvora. Oni inzistiraju da pravosuđe BiH procesuira nalogodavce i neposredne izvršitelje zločina.

Masakr u Uzdolu dogodio se u ranim jutarnjim satima 14. rujna 1993. kada su pripadnici Prozorskog bataljuna bošnjačke Armije BiH upali u selo te na krajnje okrutan način pobili 41 Hrvata - 29 civila i 12 vojnika HVO-a.

Najmlađe žrtve bili su brat i sestra, desetogodišnji Stjepan i trinaestogodišnja Marija Zelić, a najstarija osamdesetsedmogodišnja Luca Zelenika.

Zločin u selu Uzdol dogodio se samo pet dana nakon pokolja u mjestu Grabovici kod Mostara, gdje su u rujnu 1993. likvidirana 32 Hrvata. Ti zločini izvedeni su u sklopu vojne operacije Armije BiH Neretva '93. u svrhu slamanja Hrvatskog vijeća obrane te izlaska na more. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!