10:27 / 13.03.2022.

Autor: Rat u Ukrajini/B.A./HRT

Bandov: Putin ne može biti dobitnik ovoga rata

Goran Bandov

Goran Bandov

Foto: Rat u Ukrajini / HRT

Očigledno se ruska agresija širi na cijeli teritorij Ukrajine, rekao je stručnjak za međunarodne odnose Goran Bandov jutros u HTV-ovoj specijalnoj emisiji o ratu u Ukrajini komentirajući raketiranje Lavova, najvećeg grada na zapadu Ukrajine, koje se jutros dogodilo prvi put.

Bandov je rekao da to sigurno nije dobar signal.


- Očigledno se ruska agresija širi na cijeli teritorij Ukrajine, istaknuo je Bandov.


Dodao je da su ruske snage zapele u nizu područja Ukrajine na samom početku svojih bitki te kako se čini da ipak nemaju kapacitet da u ovom trenutku dođu do samog Lavova.


Bandov je rekao da se radi o opasnom signalu da se težište rata prebacuje na zapadni dio države. Naglasio je da je težište rata i dalje na južnom dijelu te dijelu oko Kijeva i Harkiva.

Ustvrdio je da je rat ujedinio EU i NATO, ali i Ukrajinu, te da ruski predsjednik Vladimir Putin stoga ne može biti dobitnik ovoga rata, pa čak i u slučaju vojnog osvajanja.


- Putin, čak kad bi jednog dana stvarno uspio osvojiti Ukrajinu, on je izgubio Ukrajinu potpuno. Vi je možete kontrolirati vojno, eventualno, ali ne možete kontrolirati građane, ne možete tu silnu negativnu emociju, rekao je Bandov.


- Kada dobijete 40 milijuna ljudi koji imaju prema vama negativne emocije, to ne može biti dobro, dodao je.

Osvrnuo se i na ulogu Kine, rekavši da ta država ima prijateljski odnos s Rusijom i Ukrajinom. S jedne strane zazivaju mir, ali zasad izbjegavaju reći tko je kriv, odnosno optužuju Zapad za provokaciju.


- Ako ste državnik, ako ste odgovorna država, vas nitko ne može isprovocirati. Mi nismo u birtiji da vas netko može isprovocirati pa smo pijani pa je sad onda netko isprovociran. Kada vodite državu, ne možete biti isprovocirani. Jednostavno nemate pravo na to, rekao je Bandov. 


Izjavio je i da je Kina toliko jača i veća od Rusije da je ruska uloga u tom savezništvu vrlo podređena. 


- Da Rusija nema nuklearno naoružanje, bila bi im marioneta, dodao je Bandov.

Cijeli razgovor pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!