Gotovo pola Europe u opasnosti od suše

23.08.2022.

08:22

Autor: V.G./Hina/HRT

Gotovo pola Europe u opasnosti od suše

Gotovo pola Europe u opasnosti od suše

Foto: Carlos Barria / Reuters

Gotovo polovici Europe prijeti suša, navodi se u izvješću Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) Europske komisije objavljenom u ponedjeljak. U izvješću se navodi da je 10. kolovoza 47 posto europskog teritorija doseglo razinu upozorenja na sušu, dok je 17 posto ispitanih regija u stanju pune pripravnosti.


Istraživači kažu da su suhi uvjeti povezani s rijetkim oborinama i brojnim toplinskim valovima od svibnja nadalje koji su utjecali na pad razina rijeka širom Europe. Smanjene količine vode također su negativno utjecale na energetski sektor, kako za proizvodnju hidroenergije tako i za rashladne sustave drugih elektrana.

Suša je značajno smanjila prinose usjeva, pri čemu su najviše pogođeni kukuruz, soja i suncokret, rekli su istraživači.

- Vlažnost tla i vegetacijski stres ozbiljno su pogođeni, navodi se u izvješću, navodeći preko desetak zemalja u kojima raste opasnost od suše, uključujući Njemačku, Francusku i Britaniju.

- Ostatak Europe, koji je već pogođen sušom, održava stabilne izrazito sušne uvjete, navodi se u izvješću.

U izvješću se navodi da su regije u kojima se uvjeti najviše pogoršavaju one koje su već bile pogođene sušom u proljeće 2022. - na primjer sjeverna Italija, jugoistočna Francuska i neka područja u Mađarskoj i Rumunjskoj.

Istraživači predviđaju da će uvjeti topliji i sušniji od normalnih vjerojatno biti do studenog u zapadnoj euro-mediteranskoj regiji.

- Nedavne oborine mogle su ublažiti uvjete suše u nekim regijama Europe, rekli su stručnjaci.

- Međutim, u nekim su područjima povezane grmljavinske oluje uzrokovale štetu i mogle bi ograničiti blagotvorne učinke oborina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!